Dušan Nikezić Foto:FoNet/Milica Vučković

Ubrzana eksploatacija plemenitih metala je protiv interesa države, naročito kada kineski vlasnici direktno izvoze rudu metala, kaže potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić, te dodaje da ne postoji nijedan logički, ekonomski i društveni razlog da ih predsednik Srbije Aleksandar Vučić u tome podržava.

„Valjda je ideja da nam rudnici što duže traju, a ne da ih što pre zatvorimo, da nam radnici što duže imaju posao, a ne da ih otpuštamo, da i svojoj deci ostavimo neobnovljivo prirodno bogatstvo koje smo nasledili, a ne da nam ga stranci što pre poharaju“, kaže Nikezić.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić dodatno ubrzava Kineze, iako su i sami planirali da za samo 13 godina u potpunosti potroše sve rezerve u rudniku Čukatu Peki, koji je jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu.

Nikezić se pita da li se Vučić ikada zapita šta će Srbiji ostati kad Kinezi ubrzano okončaju eksploataciju.

PROČITAJTE JOŠ

„Hiljade hektara devastirane prirode, mrtve reke, gubitak radnih mesta, povećanje smrtnosti i trajno iseljavanje ljudi iz sela i gradova“, navodi se u saopštenju SSP.

On pita zašto se ne ugledamo na Poljsku, najvećeg proizvođača bakra u Evropi, u kojoj je država vlasnik rudnika bakra, koja tri puta sporije eksploatiše svoje rezerve i uopšte ne izvozi rudu bakra, već je u potpunosti prerađuje u Poljskoj i time stvara dodatnu vrednost i radna mesta poljskoj državi.

Nikezić naglašava da umesto toga Vučić podržava i ubrzava izvoz ruda metala, koji je pre dolaska Ziđina bio 170 miliona evra, a u prošloj godini je prešao 1,9 milijardi evra ili 11 puta više.

„Pri tome, dobro znate da država Srbija i njeni građani od toga nemaju ama baš nikakve koristi, a najbolja potvrda je činjenica da nam je rast BDP-a u 2022. bio među najnižim u regionu i zvanično smo među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi“, poručio je Nikezić.

Inače, predsednik Vučić prethodno je rekao „da će ubrzana eksploatacija dragocenih metala dodatno osnažiti ekonomski razvoj Srbije i još više podići ceo istok naše zemlje“.

BONUS VIDEO Srbija i zlato: Koliko ga ima i ko ga vreba?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar