Fabrika Teklas
Fabrika Teklas Foto: Instagram/ Budućnost SrbijeAV

Nekoliko nedelja otkad su Udruženi sindikati Srbije "Sloga" objavili da su podneli Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu krivičnu prijavu protiv direktora Teklasa, Vedata Sahinkaje i drugih NN lica, iz ove fabrike koja je na jugu Srbije prepoznata kao jedna od "Vučićevih investicija", pomenuti direktor je smenjen, saznaje portal Nova. Vlast je dolazak Teklasa pre godinu dana predstavila kao spasioca za otpuštene radnike iz Geoksa u Vranju, a ovo je drugi put od tada da menja direktora. Prethodni je, kako smo tada izvestili, dao ostavku jer je po navodima radnika, "bio pod velikim pritiskom zbog situacije sa Geoksom“.

Podsećamo, iz Sloge su podneli krivičnu prijavu zbog krivičnog dela falsifikovanja isprava, čime su direktor i njegovi saradnici, kako su naveli iz sindikata, „sprečavali garantovanu slobodu sindikalnog udruživanja i nanosili direktnu štetu sindikatu“. Naime, članovima ovog sindikata u Teklasu, NN lice je uručilo lažne ispisnice na kojima je utisnuto ime Sloge i navedeni podaci koje je neophodno popuniti radi istupanja iz članstva.

Nije poznato da li smena Vedata Sahinkaje ima veze sa pomenutom prijavom, ali iz razgovora sa zaposlenima u Teklasu, koji je široj javnosti poznat kao investitor za Vladičin Han i spas za otpuštene radnike Geoksa iz Vranja, saznajemo da je uprava fabrike na različite načine pokušavala da spreči sindikalno udruživanje, kao i da radnici uprkos imidžu koji ova kompanija ima u većini medija, i dalje zapravo rade za minimalac.

„Radim ovde skoro pet godina a zarada mi je i dalje nešto malo veća od minimalca, odnosno oko 36.000 dinara je. Uz bonuse uspem da zaradim mesečno i do 50.000 dinara, pa zato ovu fabriku ‘bije glas’ da su tu dobre plate, međutim ti bonusi se lako gube, ako uzmete slobodan dan, date krv, odete na bolovanje tog meseca i slično“ – navodi naš sagovornik.

Ova turska kompanija je početkom godine od Ministarstva privrede dobila 10,7 miliona evra državne pomoći, da pored pogona u Vladičinom Hanu, otvori još jedan u Vranju, u hali koju su za sobom ostavili Italijani nakon katanca prošlog leta.

Imaju obavezu da do 2028. godine za stalno uposle 500 ljudi, kao i da nakon ispunjenja obaveze zaposlenja svakom novom radniku plate budu za 20 odsto veće od minimalca.

Ova turska firma bavi se proizvodnjom delova za automobile, konkretno plastičnih i gumenih creva, i prema poslednjem izveštaju iz Agencije za privredne registre, u njihovim pogonima u Vladičinom Hanu i Vranju radi 1.114 ljudi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar