Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi šef Misije Jan Kejs Martejn, a sagovornici su konstatovali da su u ovom trenutku prognoze Vlade Srbije za rast privrede za tekuću godinu nešto optimističnije od procene MMF.

„O opravdanosti optimističnih prognoza svedoči i činjenica da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta iz marta ove godine“, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

To će u narednom periodu, uprkos negativnim posledicama pandemije, doprineti stabilnoj ekonomskoj situaciji i sigurnom poslovnom okruženju u Srbiji, istakao je Vučić tokom razgovora i izrazio očekivanje da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2021. godini.

Vučić i Martejn, koji su razgovarali putem video linka, razmatrali su sprovođenje aktuelnog aranžmana sa MMF, Instrument za upravljanje politikama, u okviru polugodišnje revizije ispunjenja ciljeva aktuelnog programa.

Martejn je pohvalio je angažovanost Vučića i Vlade Srbije, kao i njihovu odgovornu ekonomsku politiku i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije, i to u svim oblastima, od zdravstva do ekonomije, navodi se u saopštenju.

Brnabić: Srbija ima bolje rezultate od drugih zemalja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa šefom Misije MMF Jan Кes Martejnom o aktuelnom aranžmanu koji će se sprovoditi do januara 2021. Tema razgovora, pored dosadašnjih rezultata, bila su fiskalna i makroekonomska kretanja, kao i uticaj pandemije Кovid-19 na domaću, ali i na svetsku ekonomiju, saopšteno je iz Vlade.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U saopštenju se dodaje da je Srbija na pravi način reagovala donošenjem Programa ekonomskog mera za podršku privredi i građanima.

Jan Кes Martejn je istakao da je MMF smanjio projekcije privrednog rasta za celu Evropu, ali ne i za Srbiju, koja, kako kaže, „ima bolje rezultate u prvom kvartalu ove godine u odnosu na druge evropske zemlje“.

On je rekao i da 2021. godina treba da bude godina oporavka, te da su u tom smislu važne kapitalne investicije.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ekonomski oporavak Srbije važan koliko i zdravstveni, te da je dobar signal što nijedan strani investitor nije odustao od investiranja u Srbiju.

Ona je posebno istakla da je građevinski sektor u zemlji i dalje jak i stabilan, što je važan pokazatelj daljeg oporavka ekonomije, navedeno je u saopštenju.

Razgovori sa misijom MMF će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video linka.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare