Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali zahvalio se građanima na ukazanom poverenju i dodao da se kreće sa ozbiljnim i odgovornim radom, kako bi se u što kraćem periodu ispunila obećanja, uvećao životni standard građana i došlo do prosečne plate od 900 evra, a prosečne penzije od 440 evra.

Gostujući na TV Prva on je istakao da se sada stvari ubrzavaju, otvaraju se nove fabrike i nova radna mesta, radi se na otvaranju auto-puteva.

„Imajući sve to u vidu, realno je da sa projektovanim stopama rasta dođemo do prosečne plate od 900 evra, a penzije od 440 evra“, ocenio je Mali.

Podsetio je da je ispunjeno obećanje da će prosečna plata na kraju 2019. biti 500 evra i da nam je za to trebalo par godina, dodavši da je to bilo vreme finansijske konsolidacije.

Mali ističe da je sada situacija u potpunosti drugačija i da je Srbija ostvarila stopu rasta od pet odsto, po čemu je prva u Evropi prema podacima Evrostata.

Sa MMF onlajn razgovori

Govoreći o predstojećoj reviziji sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, koja se očekuje ove nedelje, Mali je naveo da će glavne teme biti sprovođenje ekonomskih mera usled pandemije virusa korona, ali i program „Srbija 2025“.

On je dodao da će se revizija sporazuma i sastanci sa Misijom MMF biti održani onlajn.

Mali ističe da će se razgovarati o stanju u budžetu, kao i o načinu na koji su do sada sprovođene mere usled pandemije virusa korona.

Ministar finansija je potvrdio da će poslednja uplata minimalne zarade biti 7. jula.

Infrastrukturni projekti – metro, kanalizacija, Moravski koridor

Mali je rekao da je od izuzetnog značaja što se Moravski koridor već gradi, kreće se u izgradnju i drugih brzih saobraćajnica, a do kraja leta kreće i masovna izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u Srbiji, naveo je Mali.

On se osvrnuo i na velike infrastrukturne projekte u Beogradu, poput metroa, koji će se realizovati u narednom periodu, i potvrdio da se sa Francuzima i Kinezima vode razgovori kada je reč o metrou. Mali je istakao da će se narednih nedelja izaći sa idejom i jasnom dinamikom, pri čemu je projekat prve linije metroa već krenuo da se radi, a sada se radi na na strukturi finansiranja.

Treba da se radi i fabrika za prečišćavanje vode, a tema narednih meseci biće i novi most preko Save, kod Beograda na vodi. Vrlo brzo će se izaći sa strukturom, projektom i dinamikom izvođenja radova, istakao je Siniša Mali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare