Foto: Printscreen, Shutterstock, N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima zalihe gasa za više od 100 dana, a da je najveći problem nafta.

„U ovom trenutku imamo 195 miliona kubnih metara gasa u našem skladištu u Banatskom dvoru, a još 125 u ruskom delu, mi moramo naš deo do 269,5 miliona da napunimo u naredna dva meseca, da imamo 779 miliona ukupno. Sve da bude najgori scenario možemo da izdržimo više od 100 dana, to je cela zima“, rekao je Vučić na RTS-u .

On je dodao da će biti potpisan ugovor o sufinansiranju sa Mađarskom, da će deo nabavke gasa biti finansiran iz budžeta, ali nije hteo da govori iz kog dela, već je najavio da će se „to videti iz rebalansa“.

Vučić je dodao da najveći problem predstavljaju nafta i ugalj, odnosno da li će do oktobra biti završen remont u TENT-u i Kostolcu, ali da je kako kaže „de fakto uvedeno vanredno stanje“ i da država radi na rešavanju problema.

On je potvrdio da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude forimirana do kraja jula i naveo da o tome za sada „razgovara sa svojim saradnicima“.

Predsednik Srbije istakao je da građani nisu osetili nestašice i da sad razmišljaju „kako da provedu na moru dan više nego prošle godine“.

Kaže da je u Srbiji prodato duplo više ulja nego u ovom periodu prošle godine, a da je u subotu samo Deleze prodao 89,3 tone šećera, jer u Srbiji kupuje čitav region, zato što je najjeftinije.

Samo zbog sankcija na rusku naftu uzeto nam 600 miliona dolara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija samo zbog sankcija koje su uvedene na rusku naftu na gubitku 600 miliona dolara.

„Nama je direktno iz džepa građana Srbije na sankcijama uzeto 600 miliona dolara na godišnjem novou i to ljudi treba da znaju“, rekao je Vučić.

On je naveo da je iračka nafta skuplja 31 dolar po barelu, a da za nas važe sankcije jer moramo tankerima da dovezemo rusku naftu do Omiša u Hrvatskoj, a prevoz morem je sankcionisan.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Rekao je i da Srbija mora da uloži dodatni novac za gas, i da u petak pre nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju dolazi mađarski ministar Peter Sijarto kako bi se potpisao gasni sporazum.

Kada je ugalj u pitanju problem je da li će stići sa remontom u Tentu u Obrenovcu i Kostolcu, a radi se na tome da bude sve završeno do 1. oktobra.

Najveći probelemi su sa naftom, ukazao je Vučić jer se 1. decembra, kada počinje zima, završava grejs period i počinje dejstvo sankcija.

„Radimo sve i de fakto smo, a ne formalno uveli vanredno stanje, svaki dan se time bavimo“, istakao je Vučić.

On je rekao da je pred nama teško vreme jer se ne zna sta će zima da donese, navodeći da Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje, a da je prakticno to ucinila i Švajcarska.

BONUS VIDEO – Hoće li se odolevanje Srbije uvođenju sankcija Rusiji isplatiti kroz cenu gasa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare