Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije iznenađen što poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji neće biti realizovana, kao i da takvu vrstu histerije i organizovanog napada na malu zemlju kakva je Srbija, dugo nije video.

„Nisam iznenađen. Ja sam još pre nekoliko dana rekao da očekujem komplikacije. Mi smo iz dana u dan pratili situaciju i pokušaj menjanja rute sve više zemalja koje su zabranjivale prelet avionu ruskog ministra. Naravno da morate da izrazite nezadovoljstvo pokušajem zabrane razgovora“,  rekao je Vučić za RTS.

On je ukazao da to nije pitanje sticanja i gubljenja političkih poena.

Prema njegovim rečima, bilo je bezbroj razgovora u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimostvo ruskom ministru spoljnih poslova.

„Mi moramo svoju zemlju da sačuvamo. Pogledajte sve iz okruženja, njihove medije, … Nama je u zemlju stigao veliki broj novinara stranih medija da bi napravili sliku Lavrova i Vučića“,  rekao je Vučić i upitao šta smo to loše napravili.

„Takvu vrstu histerije u poslednjih 24 sata i organizovanog napada na malu zemlju kakva je Srbija, dugo nisam video“, istakao je Vučić.

Ta histerija je pokazala šta oni žele, vide da Rusiji ne mogu ništa i onda dođe do toga da se iživljavaju na jednoj maloj zemlji, od Karla Bilta do Hrvatske, dodao je on.

On je zapitao kako je nekim ljudima iz Evropske unije dozvoljeno da idu u posetu kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vučić je ponovio da je Srbija osudila upad ruske vojske u Ukrajinu, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj  naše zemlje.

„Kome smo to na senku stali, kome smo bilo šta loše učinili ili samo naše nepristajanje da budemo deo čopora je nešto što izaziva nečiju glavobolju“, istakao je predsednik Srbije

Vučić je ranije danas primio ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka, koji ga je obavestio o razlozima otkazivanja posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Ruski ministar spoljnih dela Sergej Lavrov ne dolazi u Beograd nakon što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile prelet njegovom avionu.

Biće značajnih promena u budućoj vladi

Vučić je najavio i značajne promene u Vladi Srbije, ali i beogradskoj vlasti.

Naveo je da od naredne vlade očekuje da vodi snažnom ubrzanju u evropskim procesima, ali da donosi nezavisno, samostalno odluke, da se ne odriče svoje politike na prvi telefonski poziv.

„Znate li koliko političara znam kada ih pozove treća sekretarica, četvrtog sekretara neke od ambasada koji se odmah uplaše“, rekao je Vučić.

Upitan da li zna ko će biti u novoj vladi, Vučić je rekao da o tome razgovara sa saradnicima.

„Svakako će biti značajnih promena od grada, što će se uskoro videti, do Vlade Srbije“, rekao je Vučić.

Razmišljam da li da idem na samit u junu

Vučić je ukazao da Srbija čuva svoju političku samostalnost i nezavisno odlučivanje, ali da mora da požuri na svom evrpskom putu zato što je to najbolje za nju.

On je dodao i da naša zemlja jedina neće napredovati u junu.

Dodao je da razmišlja da li će prisustvovati predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan, koji je zakazan za 23 jun.

„Mi ćemo biti jedini koji ništa nećemo napredovati u junu, razmišljam da li da idem na samit u junu“, rekao je i dodao da Srbija ne sme zbog toga da odustane da bi u decembru dobili „mnogo toga“.

****

BONUS VIDEO: Ponoš o sankcijama, Lavrovu i Šolcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare