Aleksandar Vučić Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

Vučić je na prvoj sesiji foruma održanog u okviru inicijative "Pojas i put" istakao da je Kina drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je trgovinska razmena dve zemlje u proteklih deset godina porastala 185 puta.

„Od januara 2015. godine kineski juan je na spisku naših valuta za mađunarodno tržište i Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kinesku valutu u svoje devizne reserve“, rekao je predsednik Srbije i ukazao da naša država i Kina imaju povećanu i intenzivnu saradnju u sektoru finansija i bankarstva.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Vučić je istakao i da je „Ziđin majning“ najveći izvoznik iz Srbije u proteklih pet godina i ukazao da je Srbija time postala drugi najveći izvoznik bakra u Evropi.

On je rekao da Srbija ima veliku želju da postane lider u proizvodnji bakra i naglasio da Srbija najviše izvozi u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

„Mi smo 46. po IT proizvodima. Želimo da se pridružimo partnerima kada je reč o veštačkoj inteligenciji“, rekao je Vučić.

Istakao je i da je Srbija prva u regionu uradila razvojnu strategiju 2019. godine i zahvalio „kineskim prijateljima“ koji su, zajedno sa svojim ekspertima, omogućili da Srbija izradi nacrt tog strateškog dokumenta.

„Uspostavili smo institut za veštačku inteligenciju kao nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju. Gradimo ‘BIO4 kampus’ koji će biti jedan od ključnih biotehnoloških čvorišta u Evropi“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da inicijativa „Pojas i put“ prerasta u globalni projekat impresivnih razmera zasnovan na infrastrukturnoj povezanosti kopnom, morem, vazduhom i sajber prostorom, preko trgovinskih investicija finansijskih tehnoloških, preko virtuelne povezanosti i sve to do povezivanja ljudi kroz kulturu, turizam, obrazovanje i nauku.

On je istakao da je priorite te vizionarske inicijative saradnja u pet ključnih oblasti – međunarodna saradnja, povezivanje institucija, neometana finansijka integracija, veze između ljudima, i podsetio na reči kineskog predsednika Si Đinpinga da pravi pristup bavljenja izazovima globalnih razmera ide kroz veću povezanost i veću inkluzivnost.

Pročitajte još

„Stara kineska poslovica kaže ako želite da budete bogati prvo izgradite puteve, mogla bi danas da se preformuliše u ‘ako zemlja želi da ima prosperitet, da se ekonomski razvije trebalo bi prvo da razvije ekonomsku infrastrukturu, puteve, pruge i luke“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija pridaje ogroman značaj negovanju prijateljstva sa Kinom, kao i da je bilateralna saradnja trenutno na najvišem istorijskom nivou.

„Zato smo prihvatili inicijativu produbljavanja saradnje sa Kinom. Srbija je na evropskom putu ali je tokom svoje istorije uvek bila istok zapadu i zapad istoku, zemlja gde su najvažniji putevi koji povezuju Evropu i Aziju. Tema panela oslikava stratešku orjentaciju konceptu razvoja Kine. Ova inicijativa stremi jačanju saradnje država i u cilju prosperiteta celog čovečanstva i razvoja globalne ekonomije“, rekao je Vučić.

Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav

On je istakao da je Kina sa EU jedan od najvažnijih motora ekonomskog jačanja Srbije poslednjih godina, kao i da je Srbija pozitivan primer koji pokazuje da su međunarodne inicijative opravdane.

„Za malu ekonomiju poput Srbije protekla decenija je bila decenija napretka zalaganja, prepuna izazova, ali sa mapom koja ide ka povezanosti i strateškoj saradnji kroz brojne projekte i zajedničke inicijative u kojima smo aktivno uključeni i odlučni da to sprovodimo sa drugim zemljama na osnovu uzajamnog uvažavanja i poštovanja“, rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Srbija ponosna na činjenicu da bez kineskih partnera i prijatelja ne bi bili završeni ti projekti, kao i da se radi na razvoju novih infrastrukturnih projekata, energetike, rudarstva.

„Insistiram na železnici koja povezuje Beograd sa prestonicom Mađarske i s ponosom smo otvorili deonicu Beograd – Novo Sad. Dolazak velikih kineskih kompanija podstakao je razvoj Srbije“, rekao je Vučić i istakao da je Kina treću godinu zaredom Kina najveći izvoznik iz Srbije.

Vučić je rekao da nikad neće zaboraviti kada je 2016. godine kineski predsednik Si Đinping posetio Srbiju, u vreme kada se naša zemlja suočavala sa hiljadama problema u vezi sa svojom najvećom železarom, koja je sada drugi po redu izvoznik uz Srbije.

„Nismo znali kako da rešimo problem i uputili smo molbu Siju da nam pomogne po ovom pitanju. On je obećao da će to ispuniti i doveo je kompaniju HBIS iz pokrajine Habej, koja je sada jedna od najuspešnijih kompanija u celom regionu“, rekao je Vučić.

Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav

On je dodao da Srbija želi da ima ključnu saradnju sa partnerima iz Kine u predstojećem periodu i povezanost u oblastima inovativne ekonomije, razvoja veštačke inteligencije, u okviru pametne mobilnosti, biotehnologije i digitalne transformacije, a zainteresovana je i da insustrijski park „Mihajlo Pupin“ izradi zajedno sa Kinezima.

On je ocenio da su Srbija i Kina, kada je reč o razmeni robe i izvoz, dosta napredovale i u tom pogledu ukazao da je tokom njegove posete potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini.

Podsetio je i da je 2022. godine uspostavljen direktan let između Srbije i Kine, iz želje da se osnaži povezanost između ljudi, turista, poslovnih zajednica i studenata.

Vučić je podsetio i da je predsednik Kine, objašnjavajući strateški razvoj te zemlje, nedavno rekao da je „budućnost našeg novog putovanja svetla, ali put pred nama neće biti jednostavan“ i izrazio uverenje da ta rečenica može da se iskoristi kada se govori o mogućnostima buduće snažnije ekonomske i bilo kakve druge povezanosti između država i posvećenosti dejama multilateralizma i partnerskoj saradnji.

„Kao što je Si jutros i rekao, mi prolazimo ubrzanu ekonomsku transformaciju i međunarodno okruženje se duboko i brzo menja. Svi smo svedoci da vetrovi promena opet duvaju svetom, i u zavisnosti od toga kako ćemo se odnositi prema njima videćemo da li će pokretati naše vetrenjače za našu u dobrobit ili će biti uragani usmereni ka destrukciji. Svet možda po prvi put u istoriji pravi veliku ekonomsku i geopolitičku tranziciju tako što bira globalni razvoj u odnosu na konfrontacije“, zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO Miša Brkić: Vučić se hvali kineskim kreditima, a prećutkuje evropsku bespovratnu pomoć

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar