Bolja plata glavni je motiv za odlazak na rad u inostranstvo, najčešće u Nemačku. Odlaze svi, nevezano za struku – i lekari, i zanatlije, i vozači. To i nije čudno, kada se u obzir uzme da lekar u Nemačkoj u proseku zarađuje pet puta više nego u Srbiji, a od našeg lekara, nemački vozač autobusa ima duplo veću platu. Slična je situacija i sa ostalim zanimanjima - razlike su negde veće, negde manje, ali su plate u Nemačkoj po pravilu bolje nego kod nas.

Uporedili smo plate koje mogu da se zarade na poslovima za koje se traži radnik više i u Srbiji i u Nemačkoj. Za te poslove kod nas nema čekanja, pozicije se popunjavaju odmah. Stvar je međutim u tome što je ista situacija i u inostranstvu, ali sa jednom bitnom razlikom. Plate su daleko veće i primamljivije. U Nemačkoj može da se zaradi i do pet puta više za isti posao.

Tabela; Nova.rs; Shutterstock

Vozači

Zanimanje vozača je u Srbiji među traženijim. Traže se taksisti, dostavljači, kamiondžije, vozači autobusa i vozači službenih automobila u različitim firmama.

Vozač Foto:Shutterstock

Koliko je ovo zanimanje traženo govori i činjenica da će za vožnju autobusa moći da polažu i vozači sa probnom dozvolom.

Što se zarade tiče, ona varira od samog vozila, pa je tako prosečna plata vozača autobusa 80.000 dinara, ali vozač kamiona može da zaradi i do 300.000.

PROČITAJTE JOŠ

Oni koji voze službena vozila, u proseku zarađuju od minimalca, pa do 100.000 dinara.

Takođe, opšte je poznato da vozači često odlaze da rade u Nemačku, jer tamo imaju mogućnost da zarade i po nekoliko hiljada evra mesečno. Jedan od naših ljudi koji se odlučio na takav korak je Anđelko Jelovac, bivši vozač GSP-a.

On je nedavno za “Novu” otkrio koliko zarađuje u Nemačkoj, a koliko je zarađivao u Srbiji.

„U GSP-u sam imao između 80.000 i 90.000 dinara sa minulim radom od 28 godina staža, prekovremenim radom od šest dana nedeljno i noćnim satima jer sam u četiri ujutro izlazio iz garaže. Ovde, za 190 sati mesečno imam zaradu 2.500 evra“, rekao je.

Građevinski radnici

U Srbiji se traže građevinski radnici, arhitekte, viljuškari, inženjeri građevine, kranisti i slični profili za rad na građevini.

Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Kako su sa sajta “Klik do posla” rekli za “Novu”, zarade ovih radnika često premašuju 1.000, pa i 2.000 evra za uže stručne zanate poput kranista.

Ipak, postoje radnici na građevini koji obavljaju teške fizičke poslove – i to za minimalac, pokazuju podaci sajta Infoplate.

Iako u Srbiji nema dovoljno građevinskih radnika, pa je posao moguće pronaći odmah, Srbi idu u Nemačku i kako bi radili na građevini, a to je možda i logično kada se u obzir uzme da je prosečna plata oko 2.400 evra, pokazuju podaci sajta Salary expert.

Ugostiteljski radnici

Na spisku poslova za koje nema čekanja jesu oni iz oblasti turizma i ugostiteljstva, a ove profesije posebno su deficitarne sada, tokom letnje sezone. Tako su traženi konobari, šankeri, kuvari i slično.

Foto: Shutterstock

„Dobri kuvari su posebno na ceni, pa u zavisnosti od poslodavca mogu da zahtevaju i po 1.500 do 2.000 evra mesečnu zaradu. Sva zanimanja iz ove oblasti su tražena i kod nas i u inostranstvu“, rekli su za “Novu” sa sajta “Klik do posla”.

Ipak, ne zarađuju svi tako dobro kao kuvari – i to oni najbolji. Konobari zarađuju od minimalca koji iznosi 40.000, pa do 100.000 dinara, dok je gornja granica za šankere nešto niža, pa oni zarađuju do oko 80.000.

Manjak radnika u ugostiteljstvu trenutno je veliki problem i u Nemačkoj, jer njihovim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 radnika. Ipak, ugostiljeskim radnicima tamo se nude bolje plate nego kod nas. Kuvar u Nemačkoj u proseku može da zaradi 2.500 evra mesečno, konobar oko 1.600, dok je prosečna plata za jednog šankera 1.000 evra.

Knjigovođe

Još jedno od zanimanja na kojem potencijalni radnik uvek može da se zaposli, jer nema velikog interesovanja, jeste posao knjigovođe. Inače, knjigovođe u Srbiji zarađuju od 50.000 do 100.000 dinara. U Nemačkoj, s druge strane, mogu da zarade, u proseku, 2.200 evra mesčno.

Medicinsko osoblje

Zdravstveni sektor godinama unazad u velikom je problemu, jer je lekara, ali i ostalog medicinskog osoblja, sve manje. Tako su u srpskim bolnicama uvek potrebni ne samo lekari, već i medicinske sestre I tehničari, laboratorijski i farmaceutski tehničari i tako dalje. Ipak, i ovo su zanimanja koja u Srbiji nisu preterano dobro plaćena.

Foto: Shutterstock

Najviše zarađuju lekari specijaliste, oko 130.000 dinara, dok oni u domovima zdravlja imaju primanja od oko 108.000. Plate medicinskih sestara i tehničara variraju od 62.000 do 78.000 dinara.

Foto: Shutterstock

S druge strane, ova zanimanja su u Nemačkoj na boljoj ceni, te građani gotovo svakodnevno slušaju o tome kako je neki lekar ili medicinski tehničar otišao iz Srbije upravo tamo.

Lekari u Nemačkoj, zavisno od iskustva, ali i poreske kategorije kojoj pripadaju, mesečno zarađuju u proseku od 4.200 do 5.800 evra. Sesetre i tehničari zarađuju, s druge strane, oko 2.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare