Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rebalansom pokrajinskog budžeta, koji će u četvrtak razmatrati poslanici Skupštine Vojvodine, poljoprivreda će biti na gubitku od 840 miliona dinara, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar.

Znatno će biti umanjena podrška ruralnom razvoju, neće biti finansiranja mladih poljoprivrednika, uštedeće se i na meri za povećanje konkurentnosti i dodavanja nove vrednosti, a neće biti para ni za selekcijske mere u stočarstvu, navodi VOICE.

Dodaje se da je i pre rebalansa budžeta poljoprivreda bila na udaru jer je Pokrajinska vlada početkom aprila odlučila da privremeno obustavi izvršenje pokrajinskog budžeta, što je značilo da sve isplate po konkursima koje objavljuje vlada obustavljaju, a najviše je novca iz kase odvajano za poljoprivredu i ruralni razvoj i najviše je po konkursima davao poljoprivredni resor.

Pročitajte još:

„Kad staju konkursi, staju investicije i nema napretka za vojvođansku poljoprivredu. Kad se ukine podrška investicijama to je kraj. Mnogi su planirali ulaganja spram konkursa Pokrajinskog sekrtarijata a sad je sve prolongirano. Dakle, u te investicije ne mogu ulagati jer je uslov da unapređuju proizvodnju bio da dobiju pare na konkursu“, rekao je za VOICE poljoprivrednik iz Subotice Pavle Kujundžić.

Kako je najavljeno, budžet Vojvodine rebalansom će biti smanjen za 4,2 milijarde dinara, odnosno više od pet odsto zbog gubitaka koji su nastali u epidemiji kovida-19 i u vanrednom stanju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar