VOICE: Obavezno reći šta je kupljeno u javnim nabavkama

Biznis 14. apr. 202012:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Kupovina respiratora ne mora da se odvija po svim uobičajenim procedurama jer Zakon o javnim nabavkama u slučajevima ugroženosti ljudskih života predviđa mogućnost njihovog zaobilaženja, ali svakako mora da se poštuje zakonsko načelo transparentnosti i javnost ima pravo da zna šta je kupljeno i koliko je to plaćeno, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je u situacijama kada se radi o zaštiti života, moguće nabavljati i od firmi koje iz nekog razloga ne bi mogle da budu ponuđači kao i da nije neophodno da se priprema konkursna dokumentacija i da se objavljuje javni poziv.

„Međutim, i u takvim situacijama su državni organi dužni da poštuju, u meri u kojoj je to moguće, načela ovog zakona – transparentnost, konkurenciju, efikasnost“, rekao je Nenadić za VOICE.

Dodao je da je u aktuelnim nabavkama respiratora sporno to što gradjani znaju samo ono što saopšti predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji kako je naveo, „svakako nije nadležan za kupovinu medicinske opreme, dok od nadležnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja, nema nikakvog obaveštenja“.

VOICE je preneo da na Portalu javnih nabavki, gde se inače objavljuju podaci o sprovedenim tenderima, postoji podatak o kupovini samo 15 respiratora iz prve polovine marta.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za VOICE je rekao da, bez obzira kojim postupkom se sada kupuju neka dobra ili usluge, da li po ubrzanoj proceduru ili ne, građani bez sumnje imaju pravo da znaju šta je kupljeno i koliko je koštalo.

Pročitajte još:

„Informacije u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva svrstavaju se u kategoriju takozvanih privilegovanih informacija, onih kod kojih organi vlasti moraju da učine napor da ih što pre stave na raspolaganje javnosti. Kad pogledate zakon, videćete da su i kod formalnih zahteva da se dobiju te informacije predvidjeni puno kraći rokovi nego za ostale informacije“, naveo je Šabić.

Dodao je da zakon izričito kaže da su to informacije kod kojih organ vlasti ne može dokazivati postojanje nekog drugog interesa koji bi u konkretnoj situaciji bio preči pa opravdao uskraćivanje informacije.

Profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Kleut ocenila je da se stiče utisak u javnosti da nijedan respirator ne bi bio nabavljen da nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je dodelu respiratora u Novom Pazaru i Nišu ocenila „propagandnim događajima“.

„U vreme kada nam se svima savetuje da smanjimo društvene kontakte i ne izlažemo se nepotrebnom riziku, ne vidim zašto se pravi nekakva fešta“, kazala je Jelena Kleut.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar