Foto: Printscreen N1

Već 15.000 privrednika prijavilo se za neku od mera podrške iz Vladinog paketa vrednog ukupno 5,1 milijardu evra, saopštilo je Ministarstvo finansija. Nova.rs korak po korak objašnjava kako se prijaviti za ovu pomoć.

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu od epidemije Кovida 19, vrednog 5,1 milijardu evra.

Pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen je u petak na sednici Vlade Srbije, a već u toku jučerašnjeg dana privrednici su počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave.

„Iako nismo računali da će privrednici i tokom vikenda početi da se prijavljuju, oni su to ipak činili, tako da za manje od 24 sata imamo 15.000 privrednika koji su otvorili namenski račun, i na taj način se prijavili za mere, izjavio je ministar finansija.

1. Za svakog po nešto iz paketa mera, osim za kockarnice i naftaše

Vlada Srbije usvojila je dve uredbe na osnovu kojih je omogućila gotovo svima koji posluju u privatnom sektoru da koriste mere podrške Vlade Srbije.

Pravo na korišćenje poreskih mera i isplate celog ili polovine minimalca imaju svi privredni subjekti koji su „državljani Srbije“ odnosno domaća pravna lica, uključujući tu i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica.

Foto: Shutterstock

Sa druge strane, pravo na korišćenje povoljnih kredita za likvidnost i obrtna sredstva imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja privredna društva, koja su većinski u privatnom vlasništvu i obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku ili poljoprivrednu delatnost.

Sredstva po ovom programu ne mogu se koristiti za organizovanje igara na sreću, lutrije i slične poslove, zatim za delatnost prometa nafte i naftnih derivata, kao i za proizvodnju i promet zabranjene robe ili supstanci.

2. Prijava za odlaganje plaćanja poreza i direktna davanja privrednim subjektima

Potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine.

Ministar je podsetio je da je poreska prijava koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi zapravo Obrazac PPP – PD, koji svaka firma podnosi pre isplate plata. U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat „1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa.

Foto: Promo

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

3. Otvaranje namenskog računa do 25.aprila

Кada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara po zaposlenom, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.

Taj posao treba da urade do 25. aprila 2020. godine.

Ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade.

Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza, jer sve ostalo za njih obavlja Poreska uprava i Ministarstvo finansija.

4. Ko otpusti više od 10 odsto radnika gubi pravo na pomoć

Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Programom, pod uslovom da počev od 15.03.2020. godine pa do dana stupanja na snagu Uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Foto: Shutterstock

Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje mera ukoliko u periodu od 15.03.2020. godine pa do isteka tri meseca nakon poslednje isplate direktnog davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto.

U taj broj ne računaju se zaposleni koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. godine za period koji se završava u tom vremenskom okviru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram