Foto:Shutterstock

Kupovina stana u sivoj fazi, odnosno nedovršenog stana, može biti rešenje za sve one koji imaju vremena da sačekaju kraj gradnje, a sa finansijske strane, ovo može biti isplativo rešenje. Ipak, treba znati kako odabrati posrednika, investitora i na šta obratiti pažnju pre nego što "uskočite" u ovakvu investiciju.

Kako za „Novu“ kaže Miloš Mitić, operativni direktor agencije „City expert“, kupovina stanova u novogradnji se već godinama kreće uzlaznom putanjom, a većina novih kupaca je bira pre starogradnje.

Prema rečima našeg sagovornika, postoje mnogobrojni razlozi za to. Pre svega, prema Mitićevim rečima, cene stanova u novogradnji i starogradnji gotovo su se izjednačile.

„Vlasnici stanova u starogradnji nekada nerealno precenjuju nekretnine i vrlo često su njihove nekretnine, koje mogu da budu stare i po nekoliko decenija, cenovno svedene na nivo novogradje“, kaže Mitić, objašnjavajući da je ovo nekad opravdano, ali često nije. Još jedan od razloga koji utiče na potencijalne kupce je povrat PDV-a, što pri kupovini prvog stana može mnogo da znači.

„Kada neko kupuje prvi stan, nevažno da li je mladi bračni par ili samac koji je zaradio novac za nekretninu pa želi da reši svoje stambeno pitanje, on ima povrat PDV-a, što je svakako jedan od značajnijih razloga iz kojih se ljudi odlučuju da kupe stan u novogradnji“, objašnjava naš sagovornik.

Kada su u pitanju razlozi koji nisu nužno finansijske prirode, Mitić kaže da novogradnja prati nove standarde, na primer, gotovo svaki stan ima garažno mesto, što u starogradnji nije uvek standard.

„Postoje i nekretnine u novogradnji sa određenim smart sistemima, koji su kupcima vrlo interesantni, sa boljim fasadama, novim liftovima, a sve ovo odgovara modernističkom stilu i novim standardima koje imaju kupci“, dodaje Mitić.

Kupovinu stana u sivoj fazi gradnje često prati „loš glas“. Naime, nisu retke priče o tome da isti stan bude prodat većem broju kupaca, da se krajnji izgled stana uopšte ne poklapa sa prvobitnim planom ili da, u najgorem slučaju, zgrada nikada ne bude završena.

Ipak, Mitić za „Novu“ objašnjava da su ove pojave poslednjih godina sve ređe. Prema njegovim rečima, u proces kupovine nedovršenih stanova uključeni su i notari te, ukoliko ovakvu kupovinu obavljate preko proverenog posrednika, razloga za brigu nema.

„Sada su rizici takve prirode svedeni na minimum, skoro je nemoguće suočiti se sa rizikom da ostanete bez stana ili završite sa stanom koji izgleda potpuno drugačije od onoga što ste očekivali“ kaže Mitić.

Ipak, postoje stvari na koje treba obratiti pažnju pre nego što se upustite u kupovinu ovakve nekretnine, a to je, pre svega, odabir posrednika.

Kako naš sagovornik ističe, od presudnog je značaja da odaberete renomiranog posrednika koji će sve detalje o kupovini proveriti umesto vas. Kada ste odabrali posrednika, a pre nego što „uhvatite zalet“, Mitić preporučuje da se dobro raspitate o investitoru i otkrijete šta je do sada gradio, koji su projekti iza njega, te koliko je korektan u poslovanju, jer ove informacije predstavljaju, prema njegovim rečima, „ogledalo svakog investitora“.

Kada je u pitanju rizik od takozvane duple kupovine, situacije u kojoj isti stan bude prodat različitim kupcima, on je sada nemoguć.

„Što se stanova u sivoj zoni tiče, oni po predugovoru koji je overen se evidentiraju u sistemu ‘Libra’, tako da ukoliko notar dođe da overi stan koji je već prethodno overen, to će se odmah videti, te ovakve stvari jednostavno ne mogu da prođu“, objašnjava Mitić.

Ipak, postoji rizik da, ukoliko kupite stan sa kvotom nula, investitor nikada ne završi zgradu, ali naš sagovornik ističe da time investitori mnogo više rizikuju od samih kupaca, te im nije u interesu da gradnja stane.

„Ukoliko kupite stan u novogradnji sa regularnom pravosnažnom građevinskom dozvolom, ne može da dođe ni do odstupanja u izgledu stana, zato što kasnije ta zgrada neće proći tehnički prijem i neće biti uknjižena“, kaže Mitić.

Kako do stambenog kredita za stan u sivoj zoni?

Kako Mitić objašnjava, kreditni kupac ne može da uđe u proceduru za dobijanje kredita, sve dok sam investitor ne završi 80 odsto gradnje. Ipak, postoje određeni izuzeci, te ukoliko je investitor korisnik projektnog finansiranja ili ga podržava određena banka, može se desiti i da na samom početku gradnje ili nakon 20 odsto završenih radova uspete da podignete kredit.

Od klasičnog stambenog kredita ovaj se razlikuje, jer je potrebno da banci dostavite pravosnažnu građevinsku dozvolu koju ima investitor.

„Kada kupujete stan u novogradnji imate PDV, koji iznosi 10 odsto na stan, 20 odsto na garažu, a kada kupujete u starogradnji imate porez na prenos apsolutnih prava, koji iznosi 2,5 odsto“, navodi on.

BONUS VIDEO Stanovi za mame, olakšica ili kampanja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare