Foto: Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia

Bez obzira na to da li Čačani žive kao podstanari, ili nameravaju da kupe nekretninu suočavaju se sa sve većim rastom cena. Kada je zemljište u pitanju, zavisi da li je na seoskom ili gradskom području, pa postoji velika razlika u sumama koje treba opredeliti, ako se neko odluči za kupovinu.

Prema rečima Vladana Ljubisavljevića, koji ima agenciju za promet nepokretnosti, ali se bavi i izgradnjom stanova u gradu pored Morave, on se u novogradnji ne može kupiti ispod 1.300 evra po metru kvadratnom, jer je građevinski materijal mnogo poskupeo.

„Polovni stanovi idu čak do 900 ili 1000 evra. Postoji razlika kada je kvadratura u pitanju, ali je nezatna. U principu se brže proda manji stan, ali, recimo u novogradnji košta i do 1500 evra po m2, a najtraženije su garsonjere kojih trenutno nema“, kaže on za Nova.rs.

Ljubisavljević dalje navodi da, kada su u pitanju placevi, situacija je različita. Kako objašnjava, pitanje je da li na njima može ili ne može graditi, ima li nekretnina koju treba otkupiti, pa je to veoma diskutabilno.

„Mi u centru Čačka nemamo plac na prodaju, ali u Aveniji 1, sto je veoma blizu, izvođač je nedavno platio 5 ari zemlje sa starijom kućom 120.000 evra“, objasnio je Ljubisavljević.

Kada je u pitanju seosko područje, naš sagovornik ističe da je cena placeva veoma relativna stvar.

„Recimo u Trbušanima zemlja po aru, u zavisnosti od klase, ide i do 200 evra, ali najviše cenu određuje mesto. Za čisto poljoprivredno zemljište po hektaru treba izdvojiti oko 3000, 3500 evra što opet uslovljava lokacija. Kada je u pitanju stari put Čačak – Kraljevo, ukoliko je ono pored saobraćajnice gde može da se gradi hala ili poslovni prostor cena po aru ide i do 600, 700, ali ako je plac udaljeniji hektar potencijalni kupci mogu pazariti za 5000 evra“, zaključio je on za Nova.rs.

Ono što je veoma karakteristično, cene stanova i za rentiranje su veoma poskupele, a u Čačku ih nema mnogo.

„Živim sa suprugom i detetom u stanu od 60m2, a za kiriju moram izdvojiti 150 evra bez komunalija. To je zaista velika suma. Sada imam problem, jer moram da nađem novi. Gazdarica treba u septembru da dovede gde mi stanujemo staru i bolesnu majku. Žena nas je korektno obavestila pre Nove godine o tome, pa pratim oglase svaki dan. Do sada nisam ništa pogodno našla, a cene idu do 250 i 300 evra mesečno na lokacijama koje su udaljene previše od centra Čačka“, kaže za Nova.rs Radmila Pajović.

Porodica Marić je razmišljala da stan zameni novim. Išli su kod jednog preduzimača koji tek treba da počne gradnju u drugoj zoni u Čačku, kako bi, eventualno, postigli dogovor smatrajući da će im biti jeftinije.

„Pitali smo za cenu, ali čovek nije mogao da nam kaže. Objasnio nam je da imaju svakodnevna poskupljenja građevinskog materijala, pa i sam treba da napravi specifikaciju šta mu treba. Kada izračuna, javiće nam“, kaže Ana Marić za naš portal.

Prema rečima naših sagovornika, cene nekretnina, ali i zemljišta u gradu će i dalje rasti. Neke njihove pretpostavke su da će, tokom ove godine, biti porast udela kreditnih kupaca u odnosu na one iz gotovinskog plaćanja.

Bonus video: Stanovi za mame, olakšica ili kampanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare