Foto: Shutterstock

Popularnost kriptovaluta stigla je i u Srbiju – čak oko 200.000 poseduje i trguje ovom virtuelnom valutom. Kada posmatramo ovaj globalni fenomen, ulaganja u kriptovalute sve su češća u proteklih nekoliko godina, a sam proces njihove kupovine vrlo je jednostavan. Ipak, postoje stvari na koje je potrebno obratiti pažnju, te vam portal Nova.rs donosi vodič o svemu što treba da znate pre nego što se okrenete ovakvoj vrsti ulaganja.

Glavna karakteristika svih kriptovaluta je vrtoglavi rast, nagli pad – i tako u krug. Stoga, ako niste spremni na neizvesnost, možda je bolje da se okrenete nekom drugom načinu investiranja. Kada je u pitanju sprečavanje velikih gubitaka, Marko Živković iz ECD-a, prve menjačnice kriptovaluta u Srbiji, kaže da je najbolje da uložite tek onoliko koliko ste spremni da izgubite.

Ukoliko ste ipak odlučili da postanete vlasnik neke kriptovalute, treba da znate da je taj proces maksimalno pojednostavljen, s obzirom na to da su njihova kupovina i prodaja omogućene u Srbiji, zahvaljujući specijalizovanim menjačnicama.

Naša država je regulisala je posedovanje digitalne imovine, te ćete, ukoliko ostvarite dobit na tržišu kriptovaluta, u obavezi ste da platite porez.

Kako kupiti kriptovalutu?

Vlasnik kriptovalute postaćete upravo u kripto menjačnici, objašnjava Živković. To je trenutno jedini način da legalno i sigurno kupite neku od ovih virtuelnih valuta.

Kada je sam proces kupovine u pitanju, na sajtu menjačnice vrši se registracija, nakon čega se vrši kupoprodaja. Nakon toga, količina kriptovalute za koju ste se odlučili, u kratkom roku biće prebačena u vaš digitalni novčanik.

Šta je digitalni novčanik?

Kao što papirni novac čuvate u novčaniku, logično je da vam je potreban virtuelni prostor na kojem će vaše kriptovalute biti sigurne. Upravo tome služe digitalni novčanici.

Svoju „bitkoin adresu“ možete slati drugim korisnicima radi razmene, a princip je isti za skoro sve ostale kriptovalute. Možete kreirati koliko god adresa vam je potrebno, a vaš novčanik, kao softverski alat, sadrži svaku od njih.

Ove pomenute adrese funkcionišu slično kao račun u banci – na njih se šalju sredstva, ali je razlika u tome što u slanju kriptovaluta ne sme doći do greške. Samo jedno pogešno uneto slovo ili broj u adresi dovodi do slanja sredstava na pogrešnu adresu, a korisnik kome su ona prvobitno bila namenjena nema ključ, te im ne može pristupiti. Tada nastaje problem – ne postoji način da se sredstva vrate ili da se transakcija poništi.

Pomenuti ključ koristi se kako biste mogli da raspolažete sredstvima sa određene adrese.

Kako odabrati kriptovalutu?

Na tržištu koje nudi veliki broj kriptovaluta, a samo neke od najpoznatijih su bitkoin I itirijum, te je potrebno da razmislite koja su vaša očekivanja.
Bitkoin je kriptovaluta koja za cilj ima vršenje funkcije “tradicionalnog novca”, te je jeftino slati ga na druge adrese, a predstavlja I dobar način za čuvanje vrednosti, jer je ovo kriptovaluta čija je vrednost relativno stabilna. Bez obzira na to, promene vrednosti svakako jesu jedan od rizika.

Druga grupa kriptovaluta, u koju spada itirijum, koji pruža vlasniku mogućnost da napravi biznis model za svoju uslugu ili proizvod I da tada koristi itirijum infrastrukturu za tehničku implementaciju svog poslovanja.

Šta platiti kriptovalutom?

Kriptovalute mogu da funkcionišu u potpunosti kao tradicionalni novac – njima možete plaćati ugostiteljske usluge, putovanja, belu tehniku i kućne aparate, nekretnine.

Ovaj proces je jednostavan – prodavcu plaćate u kriptovaluti, nakon čega on odlazi u menjačnicu, gde njih menja za tradicionalni novac.

Trenutno u Srbiji ne postoji ništa što možete da platite na ovaj način, ali Živković očekuje da će uskoro, i ovo postati realnost, te ćete veliki broj proizvoda i usluga moći da platite i na ovaj način.

BONUS VIDEO Da li je u Srbiji zaživelo tržište kripto valuta?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare