Foto:Vesna Lalić

Zbog pandemije koronavirusa, avio kompanije širom sveta imaju rekordne gubitke i dobijaju pomoć države. Srbija će, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, nacionalnoj avio kompaniji pomoći da otplati kredit od 56 miliona dolara, koji stiže na naplatu u septembru. Ipak, oni koji prate poslovanje Er Srbije, kažu da pomoć države nacionalnoj avio kompaniji nije posledica pandemije, nego redovna pojava, a da će gubici uzrokovani virusom tek doći na red u narednim godinama. Prema računici koju je list Vreme napravio, država Srbija je u proteklih šest godina platila nešto više od 300 miliona evra na konto dugova Er Srbije".

Država će pomoći Er Srbiji da otplati kredit od 56 miliona dolara uzet 2015. od investicionog fonda kompanije Etihad – koja je vlasnik 49 odsto Er Srbije, dok je većinski vlasnik država.

„Taj kredit je trebalo da vrati Er Srbija, ali pošto Er Srbija rekla da to ne može da vrati i čak je tražila od Etihadovog fonda otpisivanje 80 odsto tog kredita – što je odbijeno – sada, naravno, dug kao i sve prethodne mora da vrati država Srbija iz budžeta, što znači svi građani Srbije“, kaže za Glas Amerike Biljana Stepanović, urednica Nove ekonomije.

Uz tekuće obaveze, Er Srbija je pretrpela i gubitke zbog pandemije. Koliki je tačno minus – na to pitanje Glasa Amerike nisu odgovorili ni Er Srbija, ni nadležno ministarstvo saobraćaja.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je krajem maja da je u tom trenutku šteta bila oko 70 miliona evra, a da se nada da do kraja godine neće preći 200 miliona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ali, Biljana Stepanović kaže da pomoć države u otplati kredita Er Srbije nije posledica pandemije.

„Ovde je, da ne bude zabune, reč o dva kredita koji su uzeti 2015. i 2016. na po pet godina. Jedan je 56 miliona dolara, drugi 63 miliona dolara i ovaj prvi sada u septembru dospeva na naplatu. Drugi dospeva na naplatu maja sledeće godine. U trenutku kada su ti krediti uzimani nije se ni znalo, ni sanjalo o pandemiji i Er Srbija je trebalo da iz svog tekućeg poslovanja skupi novac i vrati kredite. Oni su se sada poklopili sa pandemijom, pa sada Siniša Mali govori da je pandemija kriva za loše poslovanje Er Srbije. To, naravno, nije slučaj i do sada je Er Srbija loše poslovala. Ona je iskazivala neku dobit od 9,5 miliona evra, ali joj je država davala dvadesetak miliona godišnje. Naravno, država to ne zove subvencijama, nego vraćanjem starih dugova, ali je činjenica da Er Srbija nije dobijala ovaj novac, da bi bila u minusu. Prema računici koju je list Vreme napravio, država Srbija je u proteklih šest godina platila nešto više od 300 miliona evra na konto dugova Er Srbije“.

Državnu pomoć pandemije ove godine dobile su i avio kompanije širom sveta. Američke avio kompanije su dobile finasijsku pomoć od 25 milijardi dolara kako ne bi otpuštale radnike, dok je nemačka Lufthanza od države dobila devet milijardi evra.

Foto. Vesna Lalić/Nova.rs

Urednik vazduhoplovnog portala Tangosix Petar Vojinović kaže da je bilo jasno da će isto učiniti i Srbija.

„Predsednik države (Aleksandar Vučić) je dao jednu mnogo bitniju izjavu na početku onog prvog talasa, a to je da niko neće biti otpušten iz kompanije i da država neće dopustiti da ona propadne.“

Ipak, pitanje je koliko će još država morati i moći da pomaže iz budžeta, jer se pretpostavlja da posledice pandemije neće nestati preko noći.

„Neke zvanične procene, od strane drugih avio kompanija i proizvođača aviona, da ne očekuju povratak brojki kada je reč o prevozu putnika ili drugih parametara potražnje na nivou 2019, sve do 2023. I tada ćemo imati „slim down“ verziju svega, pa i Er Srbijine priče koja će se onda definitivno preorijentisati na najbitnija tržišta i linije…Moje predviđanje je da će neki planovi za rast biti ograničeni i da ćemo imati nacionalnu avio kompaniju koja uz pomoć države opslužuje osnovna tržišta, što može da se kontekstualizuje da li je to loše iz ugla poreskih obveznika ili je dobro iz ugla neke povezivosti čije benefite vidi i privreda“, kaže Petar Vojinović.

Biljana Stepanović kaže da će se tek u finansijskom izveštaju za 2020. jasnije videti koliko je pandemija oštetila Er Srbiju, ali da se već sad vidi nešto drugo.

„Ja mislim da je došao poslednji trenutak da država Srbija odluči da li je uopšte u stanju da ima sopstvenog avio prevoznika posle ove ozbiljne krize u koju su upale i druge avio kompanije. Nije sporno da je bolje da država ima avio prevoznika nego da ga nema. Ovde je pitanje da li država Srbija to sebi može da priušti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare