Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje noćnih barova i klubova u Beogradu zatražilo je novi sastanak sa predstavnicima beogradskih vlasti da bi im predločilo svoj predlog mera pomoć grada ovoj delatnosti. Traže da im se umanji renta u svim državnimi gradskim prostorima u rasponu od 50 do 90 odsto zavisno od meseca u kom su radili i prometa koji su ostvarili.

U saopštenju Udruženje traži sastanak da bi se razmotrile sledeće mere:

– da se noćnim klubovima i barovima koji su imali pad prometa više od 65 odsto renta od 15.3.2020 do 15.5.2020. godine, kao i tokom decembra i tokom meseci kada nam je u potpunosti zabranjen rad, u svim gradskim i državnim prostorima umanji za 90 odsto,

– da se gore pomenutim lokalima od 1. jula nadalje naplacuje 75 odsto umanjena renta, s obzirom na to da im je sve vreme onemogućen rad u punom kapacitetu odnosno smanjen za 80 odsto.

– lokalima koji su imali pad prometa manji od 65 odsto, to su uglavnom kafići i restorani, renta smanji za 50 odsto.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Članovi Udruženja podsećaju da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio Beograd narednih dana doneti odluku da se ugostiteljima koji koriste gradski poslovni prostor smanje kirije za 50 odsto u decembru i januaru, te da će ova mera pomoći omogućiti ugostiteljima da svojim zaposlenima isplati makar minimalce u ovom periodu uz ocenu da ta najavljena pomoć nije dovoljna.

„Udruženja noćnih klubova i barova poziva gradske vlasti da razmotre ovu odluku u cilju očuvanja ove privredne grane, jer ugostitelji, a naročito noćni klubovi i barovi koji su prvi zatvoreni i kojima je u potpunosti onemogućen rad, nisu u mogućnosti da isplate ni rentu od 50 odsto. Realna i fer pomoć od strane grada bio bi obračun kirije u odnosu na mogućnost korišćenja prostora, koju diktiraju mere na snazi u datom mesecu, a najmanje na šta pristajemo su isti uslovi kao u Novom Sadu“ ističe se u saopštenju.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kao primer pomoći istoj delatnosti navode Novi Sad gde je za vreme vanrednog stanja svim ugostiteljskim objektima u gradskim prostorima renta umanjena za 80 odsto, dok je, kako navode, u Beogradu renta  u tom periodu za sada umanjena za 50 osto.

„Rente u Novom Sadu za avgust i septembar, umanjene su, kao i u Beogradu, za 50 odsto. Ipak, velika razlika je u tome što je Novi Sad automatski produžio popust na rentu od 50 odsto do Nove godine, odnosno, kako su nam prenele novosadske kolege, popust će biti produžen sve dok ugostiteljstvo ne bude u mogućnosti da radi punim kapacitetom“ prenose vlasnici noćnih barova i klubova.

Oni ne prihvataju da „ugostitelji u Beogradu dobijaju popust na rentu samo u avgustu i septembru, dok nam je kapacitet prostora sve vreme smanjen 80-90 odsto, dok su „na samo 80 kilometara, u Novom Sadu, kolege dobile podršku svog grada u vidu popusta od 50 odsto od 1.avgusta do kraja godine“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Podsetićemo da je klubovima i noćnim barovima u Beogradu bio u potpunosti zabranjen rad od 15. marta do 29. maja, a da nam se za ta period u kojem nam je bio zabranjen rad i praktično korišćenje prostora, obračunavao iznos kirije od 50 odsto do 5. maja i 100 osto iznosa od 5. maja do 1. juna. Jako je bitna informacija da zatvoreni prostori, za koje nam se kirija obračunavala u celosti, nisu mogli da rade ni tokom leta kada su okupljanja bila ograničena na 30 osoba, a rad je bio dozvoljen do 21 čas“ naglašavaju.

Nove mere u novembru, koje su podrazumevale zabranu rada nakon 21 čas, a zatim i  nakon 18 časova, uz 80 odsto smanjeni kapacitet, kako ističu,  „možda nisu zabrana rada objekata u teoriji, ali u praksi, zabranom rada do 21 sat i s obzirom na smanjenje kapaciteta, tvrde da im  je onemogućeno poslovanje u potpunosti kao da je zabrana poslovanja i dalje na snazi“.

Stav Udruženja je da nije prihvatljivo da za vreme vanrednog stanja i mera koje im onemogućavaju da poslujemo plaćaju bilokakvu kiriju za prostor koji im je zabranjeno da koriste, a pogotovo ne da plaćaju 50 odsto ukupne kirije.

„Morate razumeti da koliko god želeli, mi nemamo odakle da platimo račune za period kada nam je zabranjeno da poslujemo i kada nemamo nikakve prihode. Rentu plaćama iz poslovanja. Ovo je uprava grada Novog Sada shvatila, pa su u tom periodu u istoj drzavi na 80km od Belgrada kolege rentu placale samo 20 odsto“ ističu vlasnici beogradskih noćnih barova i klubova.

Poručuju da odnos Beograda prema ugostiteljima mora da se promeni.

„Beograd, koga zbog noćnog života porede sa Berlinom i koji se tim noćnim životom i ugostiteljstvom toliko ponosi, mora da preduzme realne mere da očuva i nastavi svoju reputaciju i nakon pandemije“ poručuju.

Navode da Beograd ne sme okrenuti leđa „ovoj privrednoj grani kojoj preti gašenje, a koja hrani preko 16.000 porodica, odnosno 64.000 ukupno u ugostiteljstvu“.

„Ne tražimo mnogo, ništa što nije pošteno i fer. Tražimo šansu da preživimo, jer ovako više ne možemo. Mi više nemamo šta da izgubimo. Ovo je neizdrživo i neodrživo“ poručuju iz  Udruženje noćnih barova i klubova u Beogradu

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar