Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kojom se predlaže uvećanje koeficijenta utvrđenih za obračun i isplatu plata zaposlenih u prosveti - osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, kao i zaposlenima u učeničkom i studentskom standardu.

Ovo povećanje odnosi se na zaposlene čija je obračunata osnovna plata niža od iznosa minimalne zarade utvrđene za teritoriju Srbije.

„Uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta predlaže se kako bi se zajedno sa efektima planiranog povećanja osnovice od 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, u skladu sa propisima o budžetu, obezbedilo povećanje plata ovih zaposlenih iznad iznosa minimalne zarade“, navela je Vlada Srbije u saopštenju.

Izmenama Uredbe predlaže se i promena osnova za uvećanje koeficijenta za deo zaposlenih u stručnim službama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, imajući u vidu promene u nadležnostima tog fonda.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom DNK registru, kojim se otklanjaju uočeni nedostaci u primeni Zakona i izvršavaju obaveze Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Jovanović protiv Srbije“.

„Ključne izmene tiču se preciziranja baza DNK profila u Registru, odnosno njihovih zbirki koje će obezbediti bolju sistematiku i preglednost nacionalnog DNK registra i adekvatno razvrstavanje podataka prema kategorijama lica u krivičnom postupku (osumnjičeni, optuženi, osuđeni i oštećeni), što predstavlja i dodatno usklađivanje sa propisima koji uređuju zaštitu podataka o ličnosti“, navodi se u saopštenju.

Takođe, izmenjena rešenja preciziraju svrhu obrade podataka u nacionalnom DNK Registru i rokove za čuvanje podataka, čime se omogućava ostvarivanje Ustavom garantovanih prava na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti.

Formira se i nova baza DNK profila, koji su utvrđeni u postupcima za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece (sa tri zbirke), za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta ili zdravstvenih ustanova u zemlji.

Takva baza se formira zbog obaveza koje proizilaze iz Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, kako bi se izvršila obaveza naše zemlje iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Jovanović protiv Srbije“, navela je Vlada Srbije.

„Izmenama Zakona formiraju se i dve nove zbirke DNK profila koje se odnose na DNK profile lica utvrđene u postupcima sprečavanja i zaštite od pretnji nacionalnoj i javnoj bezbednosti (‘potencijalni teroristi’) u kontekstu borbe protiv terorizma i uvodi obaveza akreditacije za DNK laboratorije koje po naredbi suda veštače u krivičnom postupku, u skladu sa odgovarajućim međunarodnim standardom i u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona“, navodi se u saopštenju.

„Akreditacija ovih laboratorija doprinela bi većoj preciznosti, odnosno tačnosti podataka koji se koriste kao dokaz u krivičnom postupku i unose u nacionalni DNK Registar. Istovremeno, akreditacija DNK laboratorija u skladu je sa preporukama evropskih eksperata i Evropske mreže forenzičkih instituta – ENFSI“, dodaje se još.

BONUS VIDEO –

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare