Naftaši upozoravaju na nestašicu goriva na pumpama

Biznis 27. jun 202215:50 > 16:06
Podeli:
Benzinska pumpa
Benzinska pumpa Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Administrativno uređenje cena naftnih derivata traje predugo i moglo bi izazvati poremećaje na tržištu, rekao je danas generalni sekretar Udružnja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

„Administrativno uređenje cena naftnih derivata je održivo u kratkom roku od mesec-dva. Sada, kada je od uvođenja te mere prošlo četiri i po meseca, može doći do poremećaja u snabdevanju tržita tim energentima“, rekao je Mićović.

Uredba o visini cena naftnih derivata ističe 30. juna i za sada se ne zna da li će, kao do sada, biti produžavana. Vlada Srbije je tu uredbu donela 11. februara i više puta je menjala i produžavala pošto je prvobitno bila doneta na mesec dana. Kada je u februaru doneta, cena evrodizela je ogranična na 179 dinara za litar, a evropremijuma BMB 95 na 171 dinar. Od tada su evrodizel i benzin poskupeli 33 dinara, odnosno 30 dinara.

Cena evrodizela je kratko vreme po donošenju uredbe za registrovana poljoprivredna domaćinstva "zamrznuta" na 179 dinara do danas.

Prosečne veleprodajne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene. Mićović je rekao da nema informaciju da li će se Uredba produžavati.

"Sve države u okruženju su, osim Rumunije, uvodile neke mere kako bi zaustavile rast cena goriva. UNKS je Vladi Srbije pružalo stručnu i tehničku podršku u donošenju mera, ali već duže vreme cene su takve da ne mogu da pokriju troškove uvoza nafte", rekao je Mićović.

Istakao je da treba voditi računa da se u određivanju maksimalnih cena goriva ne pređe crvena linija koja bi ugrozila snabdevanje tržišta. Mićović je rekao da Rumunija nije uvodila nikakva ograničenja cena i one nisu "otišle u nebo" jer ih konkurencija drži pod kontrolom.

U Srbiji dizel ove nedelje košta oko 1,80 evra, a u Rumuniji 1,87 evra.

BONUS VIDEO - Anketa o poskupeloj ceni goriva u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram