Foto: Milica Vučković/FoNet

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će Vlada Srbije danas razmatrati predlog budžeta za 2024. godinu.

Mali je za RTS rekao da se u novom budžetu „ide na deficit“ od 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno projektuje se javni dug za narednu godinu od 51,7 odsto BDP.

Prema njegvim rečima, projektuje se stopa rasta privrede od 3,5 odsto, kao i BDP od 74-75 milijardi evra.

Ove godine je bogatstvo naše privrede 68 – 69 milijardi, a sledeće godine prvi put premašujemo 70 milijardi, rekao je Mali i istakao da je stopa nezaposlenosti 9,6 odsto, odnosno imamo u avgustu 2,3 miliona zaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ

Idemo sa podizanjem plata u javnom sektoru od 10 odsto, nastavljamo sa povećanjem penzija 14,8 odsto, posle ove vanredne indeksacije od 5,5 odsto i jednokratnu podršku od 20.000 dinara krajem novembra, početkom decembra, veoma nam je važan taj segment podzanja živtnog standarda, najavio je on i ocenio da će 6,8 odsto BDP biti usmereno na kapitalne investicije.

Prosčna plata u decembru ove godine biće 849 evra, a sledeće godine u decembru trebalo bi da prosečna zarada iznosi 950 evra, predvideo je Mali.

Mali je najavio „najveća izdvajanja za poljoprivredu“, ulaganja u zdravstvo, a istovremeno država pažljivo čuva svaki dinar.

Mi pratimo po redovnom postupku, kad vlada danas usvoji budžet, poslaće ga u parlament, tamo treba dve nedelje poslanici da ga analiziraju kako bismo ga usvojili do kraja meseca, kada dolazi misija Međunarodnog monetarnog fonda, najavio je Mali.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Očekujem konstruktivnu rapravu u parlamentu, a ne kao u slučaju rebelansa kada su poslanici opozicije pokušali da blokiraju raspravu, zaključio je Mali.

BONUS VIDEO Da li pad nezaposlenosti znači i bolji standard?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar