Foto: Shutterstock

Kako su pojedini mediji objavili, Vlada Srbije donela je odluku da, umesto do 11. aprila, Uredba o ograničenju cena naftnih derivata bude na snazi do kraja ovog meseca. Iako nadležni tvrde da na ovaj način štite potrošače, vlasnike pumpi vode u propast, a ni potrošači neće izbeći sve mane ove mere.

Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, siguran je da je ovo tačna informacija, te da će ova Uredba biti produžena.

„Sigurno će produžiti Uredbu, koja odgovara vlasti, jer im ona omogućava da obračunavaju porez na akcize. Iz tog razloga je preskupo gorivo“, kaže Rakić, objšnjavajući da ova Uredba nema nikakve veze sa brigom o finansijskog situaciji vozača.

On dodaje i da „svi znaju da je ovo bila predizborna mera“, ali sada su izbori gotovi, te se zapitao dokle će trajati ovakva situacija na tržištu naftnih derivata u Srbiji.

Prema njegovim rečima, odluka o produženju ove mere potpuno je logična, jer je „njima stalo da drže veleprodajnu cenu pod kontrolom, jer kroz nju uzimaju kako hoće i šta hoće, a uz to imaju 95 dinara po litri dizela“.

Kako naš sagovornik govori, Vlada nema sluha I stručnosti. On ističe da će građani nastaviti da plaćaju preskupo gorivo, a država će uzimati porez na porez

„Još 1.250 pumpi u Srbiji može da izdrži još mesec dana, a onda doviđenja i prijatno, ključ u bravu, i šta ćemo onda? E onda će biti nestašica“, ističe Rakić, dodajući da ćemo doći u poziciju da NIS sa 350 pumpi snabdeva čitavo tržište u Srbiji.

Na loš položaj vlasnika privatnih pumpi utiče i nemogućnost točenja goriva po specijalizovanim cenama za poljoprivrednike, jer se do te cene dolazi uz karticu koja se može upotrebiti na pumpama NIS-a.

Za visoke cene na pumpama, priča Rakić, potrošači će kriviti pumpadžije, koji nikako ne mogu da utiču na cene. Oni po litri goriva imaju zaradu od svega pet dinara, te je uz ovu meru sve neisplativije baviti se ovim poslom.


BONUS VIDEO Nove cene goriva na pumpama i nova pravila. Ko i kako podnosi teret krize?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare