Foto: Pecák / CNC / Profimedia/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podružnice u okviru investicione grupe PPF pokušavaju da uđu u telekomunikacione mreže u centralnoj i istočnoj Evropi ili kupe akcije istih, često usklađujući svoje ciljeve sa interesima vlasti, piše Višegrad insight.

U Srbiji, poslovni i investicioni konglomerat PPF ima strategiju usklađivanja svog poslovanja sa interesima vlasti, što PPF-ovoj telekomunikacionoj kompaniji Telenor daje političke i poslovne prednosti, navodi Višegrad insight.

Srpska opozicija pozvala je osnivača PFF i češkog milijardera Petra Kelnera da se povuče iz aktivnosti koje provladinom Telekomu Srbija daju prednost na tržištu i kojima se krše norme EU.

Telekomom Srbija upravljaju ljudi srpske vladajuće stranke SNS, a ta kompanija je takođe prisutna na tržištima Bosne i Hercegovine, Kosova i u Crne Gore.

Najnovije vesti o tome da je državna kompanija sklopila poslovno partnerstvo sa telekomunikacionom mrežom PPF-a Telenorom je još jedan primer dugoročnog strateškog pristupa PPF-a na mnogo načina.

Prema aranžmanu na koju se poziva rukovodstvo Telekoma Srbije u internim dokumentima, o kojima izveštavaju srpski N1 ili Broadband TV News (Visegrad Insight je takođe imao uvid u dokumenta), srpski državni operater dao bi Telenoru pristup telekomunikacionoj infrastrukturi kako bi povećao sopstvene prihode i broj korisnika.

To bi na kraju takođe značilo da će tržišni udeo konkurenta Telekoma Srbije, SBB-u, biti smanjen na ispod 30 procenata. Dve kompanije su u sukobu već neko vreme, ali su pomenuti planovi napisani nedvosmislenim jezikom i namerno napadaju SBB.

Telekom Srbija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
Značajan zaokret u odnosu snaga

Kompanije PPF-a teže pristupu ili sticanju udela u telekomunikacionim mrežama u drugim zemljama šireg regiona, pre svega u Češkoj, gde je PPF zapravo vlasnik telekomunikacione infrastrukture zemlje preko grupe CETIN-a, sestrinske kompanije PPF.

Pročitajte još:

CETIN je privukao pažnju lokalnih medija kada je planirao da razvije 5G mrežu u saradnji sa Huaveijem, pre nego što je odlučio da sklopi partnerstvo sa Eriksonom posle talasa kritika i pitanja koja se tiču bezbednosti.

U skorije vreme, PPF-ov operater mobilne telefonije O2 osvojio je najveći udeo 5G frekvencija na javnoj aukciji na kojoj su druga dva glavna operatera dobila udele, ali i dva nova aktera u vlasništvu bivših PPF-ovih saradnika.

„U slučaju Telekoma Srbija, saradnja sa PPF-ovim Telenorom predstavlja praktično neraskidiv brak biznisa i politike. Novinari i medijski analitičari upozoravaju na veliki zaokret u odnosu snaga na štetu medijskih kanala SBB ili N1 koje često koriste opozicioni političari da kritikuju vlast Aleksandra Vučića.“

Sam Vučić je bio razlog za zabrinutost zbog dominacije srpskom medijskom scenom i neliberalnih tendencija. Mada su srpski opozicioni političari oštro kritikovali ovaj aranžman, događaji nisu prošli nezapaženo u Sloveniji, gde PPF kontroliše ključne medije preko kompanije Central European Media Enterprises (CME).

Petr Kelner je u decembru boravio u ličnoj poseti kontroverznom premijeru Janši, koga međunarodna novinarska zajednica kritikuje zbog besramnih napada na javne medijske servise i medije koji nisu na liniji njegove političke stranke SDS.

Foto:N1
Zabrinutost zbog prioriteta

U međuvremenu, u Češkoj PPF je stalno obećavao da će izbegavati da se bavi politikom ili je, suočen sa situacijom kao što je upadljivi sastanak Janša-Kelner, odabrao da se brani zidom ćutanja.

To je bilo možda najočiglednije u oktobru prošle godine, nakon zelenog svetla za akviziciju CME od strane Evropske komisije, kada su međunarodne medijske organizacije izrazile zabrinutost zbog koncentracije medijske moći u rukama PPF u otvorenom pismu upućenom Petru Kelneru.

PPF Grupa odgovorila je da kompanija „veruje u slobodu, demokratiju, preduzetništvo, profesionalizam i pluralizam mišljenja“.

Aranžman sa srpskom državnom telekomunikacionom kompanijom najnoviji je primer PPF-ove poslovne strategije koja se stalno ponavlja. Ta grupa ima istoriju poslovanja u zemljama sa nezavidnim stanjem medijskih sloboda kao što su Kina i Rusija. Kada postoji prilika za širenje biznisa uz pomoć i uticaj politike, PPF je uvek spreman da učestvuje.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare