Pre nekoliko dana pušten je u rad novi deo centralne zgrade terminala aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Novoizgrađeni deo terminala, površine veće od 11.000 kvadratnih metara, unaprediće prihvat i otpremu putnika i „poboljšati korisničko iskustvo“ u pogledu veličine i udobnosti prostora, odnosno omogućiti efikasnije kretanja putnika – prijavu na let, prolaz kroz pasošku i bezbednosnu kontrolu, kažu iz ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i uprave aerodroma.

Prema rečima reportera N1, ulazi u novi deo terminala još nisu otvoreni, a radovi ispred nove centralne zgrade i dalje traju.

Pročitajte još:

Zgrada je otvorena, ali pristupne saobraćajnice nisu, međutim postoji način da se uđe, kroz staru zgradu.

Menadžer razvojnih projekata Beogradskog aerodroma Petar Novaković kaže da je „nova zgrada terminala pre svega doprinela dodatnom komforu, efikasnosti i pouzdanosti vazdušnog saobraćaja“.

„Osim kvadrature, uveli smo novu opremu za pregled obezbeđivanja putnika i prtljaga, to je novina, u odnosu na istorijski period rada aerodroma, centralizovana kontrola putnika… Osim LED tehnologije, koja pokriva kompletno novu zgradu, imamo sistem kojim pratimo održavanje zgrade, sistem koji prati održavanje zgrade elektronski. Čak i ako se pokvari jedna lampa, naš tim dobija tačnu notifikaciju, gde, koji tip svetiljke, kako se menja… Dobije AI informaciju kako da održava zgradu dosta efikasnije“, kaže.

Foto: N1

Reporter N1 je sa sagovornikom prošetao hodnikom koji vodi do nove ček-in sale.

„Postoji 27 novih šaltera, plus 28. za predimenzionisani prtljag. To nije kraj proširenju registracionih kapaciteta, ovo je samo prva etapa, kojom smo pustili novi deo terminala u funkciju.  Plan je da se spoji registraciona sala sa postojećom, da imamo nekih 90 ček-in šaltera“, kaže on.

Dodaje da se trenutno još ulazi kroz stari terminal.

Foto: N1

„Novi ulazi će biti u funkciji u nekoj od sledećih etapa, prebacivanje zgrade iz statusa gradilišta u status operativne funkcije. Razdvajanje putnika, to je bio ‘game changer’, nešto što do sada nije bilo na ovom aerodromu. Fizički smo razdvojili putnike u odlasku i dolasku, krajnji rezultat je komfor. Nemamo boksove u gejtovima, sada ako ste putnik u odlasku ili transferu, možete proći sve na centralizovanom pregledu, ući u tranzitnu zonu, čekati let, koristiti komercijalne usluge…“, kaže.

U novoj zgradi postoji mnogo novih, praznih lokala, gde će, kako kaže Novaković biti ugostiteljski objekti i komercijalni sadržaj.

„U fazi finalnih pregovora smo i priprema za otvaranje svakog pojedinačnog mini objekta. Svi prostori su opremljeni, dovedene su instalacije, budući korisnici treba samo da unesu svoj enterijer“, kaže.

Foto: N1

Na novoj fasadi je primetan motiv pirotskog ćilima.

„Arhitektnoski tim iz Pariza i lokalni je razrađivao do detalja kako će srediti fasadu, ideja Vansi korporacije je uvek da zadrži nešto lokalno, da se unese dodir francuske arhitekture, ali da se zadrži nešto lokalno“, kaže on.

Nova pasoška kontrola ima 16 operatorskih mesta.

Foto: N1

„Ulazi se u dograđeni deo, još je tu novi deo. U najavi je više hiljada kvadrata komercijalnog prostora, koji je trenutno u projektovanju i trebalo bi da zaživi u narednim mesecima“, kaže.

Istakao je da završetkom izgrade nove piste i početkom rekonstrukcije postojeće završavaju ciklus investicija koje su obaveza nevezano od rasta saobraćaja.

„Sve ostale projekte ćemo razvijati kako rast saobraćaja bude diktirao. U budućnosti imamo u planu da proširimo kapacitete do onog nivoa kojim ćemo obezbediti 15 miliona putnika godišnje na optimalnom nivou“, kaže.

Na pitanje kada će biti gotov parking odgovara sa malom rezervom – do kraja maja.

BONUS VIDEO Beogradski aerodrom proglašen jednim od najboljih u svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar