Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Tanjug Live

Pravo iz Katara, građanima Srbije obratio se predsednik države Aleksandar Vučić koji je, između ostalog, rekao da je beogradski aerodrom "Nikola Tesla" "najmoderniji", jer "ne možete da privučete goste, ako im prva stanica ne liči ni na šta". Međutim, fotografije sa aerodroma - iz realnosti, ipak su malo drugačije od onih slika koje je Vučić izneo u javnost. Prava istina je da je "prva stanica" u opštem haosu mesecima, s obzirom na to da su radovi u toku, a prema najavama zvaničnika - gradilište, mašine i šut biće prvo što gosti vide kada slete u srpsku prestonicu još oko godinu i po dana.

Na osnovu onoga što smo zatekli na licu mesta, ujedno i onoga što putnici gledaju kada slete u Beograd, aerodrom „Nikola Telsa“ nije, barem još uvek, „najmoderniji“.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Još 2021. godine započeta je rekonstrukcija prilaznica i parkinga ispred beogradskog aerodroma.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U radove su uključeni kompletna rekonstrukcija, dogradnja i modernizacija pristupnih puteva i parkirališta ispred aerodroma.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Okolina aerdroma, koji je inače Srbija kroz koncesiju predala na korišćenje francuskoj kompaniji „Vinci Airports“ na period od 25 godina, još uvek nije u najreprezentativnijem stanju. Šut i bageri – to je trenutna slika beogradskog aerodroma. Inače, radovi bi trebalo da budu gotovi tokom ove godine, prema navodima kompanije „Vinci Airports“. I to traje mesecima.

Kako je moguće da ovako strašno stanje traje već doslovno mesecima, na sramotu Begrada kao domaćina? Teško je zamisliti ikakav razuman odgovor na ovo pitanje.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U julu 2022. godine, tadašnji ministar saobraćaja građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da bi radovi trebali da budu gotovi za „malo više od godinu dana“, što bi bio početak 2024. Međutim, tri meseca kasnije, u oktobru, Momirović je ponovo rekao da će aerodrom biti gotov za godinu i po dana, što bi značilo da je rok za završetak radova okvirno april 2024. godine. Dakle – niko zapravo sa sigurnonšću ne može da kaže do kada će trajati radovi, a samim tim i aerodrom izgledati kao što izgleda sada.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Kako je nedavno pisao portal Exyuaviation.com, radovi na novom centralnom delu terminala i pisti privode se kraju, privode se kraju, te se očekuje da budu pušteni u rad za manje od mesec dana.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Što se tiče problema sa kojima se suočavaju putnici koji dolaze u Beograd, oni su veći od toga da aerodrom „ne liči ni na šta“. Putnici prvenstveno ističu da, iako je sve obeleženo, ipak je „konfuzno“. Takođe, prave se i ogromne gužve. Najgore je, međutim, kada pada kiša, s obzirom na to da su bare i blato tada nezaobilazne. Oni koji su putovali tokom zimskih dana, svedočili su tome da novi, renovirani delovi aerodroma nemaju baš najbolje grejanje.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, baš kao i za goste, dugačka rekonstrukcija aerodroma problem pravi i Beograđanima. Naime, još na samom početku radova, izmenjen je režim saobraćaja za privatna, ali i za vozila gradskog, autobuskog i taksi prevoza, kao i režim saobraćaja za pristup parkiralištima.

Ne sumnjamo da će aerodrom na kraju biti divan. Ali, ovaj haos nije smeo da traje ovoliko dugo. Red je bio da predsednik u Katar poleti sa mnogo uređenijeg mesta.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

BONUS VIDEO Nova bruka: Novi deo aerodroma u Beogradu prokišnjava na dva mesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar