Vesić najavio konkurs za dizajn 16 stanica Beogradskog metroa

Biznis 24. sep. 202118:34
Podeli:
Metro, Beogradski metro, linija, linije, trasa metroa
Metro Foto: N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je konkurs za dizajn 16 stanica za prvu fazu prve linije Beogradskog metroa i istakao da „grad želi da angažuje domaće arhitekte”.

Srpske arhitekte će, kao što su radile i Linijski park, dobiti da rade i metro. Želimo da mlade srpske arhitekte učestvuju u gradnji metroa, dizajniranju stanica, jer će na taj način steći reference da rade u svetu. Pored toga, svaka stanica će biti drugačija i pričati priču o tom delu grada ili nekom događaju iz istorije Srbije. Tako će naš metro biti drugačiji, a ne kao neki u svetu koji imaju potpuno identične stanice“, rekao je Vesić.

Kako prenosi Beoinfo, naručilac su Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda, odnosno Sekretarijat za javni prevoz i JKP „Beogradski metro i voz”, u saradnji sa sprovodiocem konkursa, Udruženjem arhitekata Srbije.

Konkurs će biti javan, otvoren, anoniman, jednostepen i anketni za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn. Konkurs će uskoro biti raspisan preko portala Javne nabavke, raspisivača/naručioca i sprovodioca konkursa, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: Metro u Pjongjangu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar