Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Član Udruženja "Po meri metro" Milan Dimitrijević rekao je za Nova.rs da plan metroa ima velike manjkavosti, te da vlast misli da će sve to rešiti trećom linijom metroa.

„Treća linija ostavljena je za neku definisanu budućnost, i neće stići na red minimum 20 godina. Sa druge strane najavljeno je da će prve dve linije koštati 4,6 milijarde evra i da će pola platiti Grad Beograd, a pola Republika Srbija. Dakle pola metroa plaćaće će građani cele Srbije, pa i oni van Beograda, koji za te pare neće dobiti ništa korisno: neće moći da presednu na taj metro kada siđu iz voza na Prokopu jer su došli u Beograd da bi otišli na konzilijum na Klinički npr. Beograđani za tih 4,6 milijarde evra neće moći da stignu metroom na voz i u bolnicu, jer su prve dve linije potpuno orijentisane ka Beogradu na Vodi“, rekao je Dimitrijević za Nova.rs

Arhitekta je izjavio da je vrlo moguće da grad neće imati novca za treću liniju metroa.

„S obzirom na to da je ogromna cena prve dve linije, vrlo je moguće da će grad nakon njihove izgradnje biti prezadužen, te da para za treću liniju neće ni biti, ili će ona biti odložena za još dalju budućnost. Sa druge strane gradska vlast želi da umesto Prokopa i Kliničkog centra, stanicu na prvoj liniji dobije TC Galerija u Beogradu na Vodi. Mi smatramo da su železnička stanica i bolnica daleko veći prioritet. U svim prethodnom planovima metroa od 1970-ih godina su Prokop i Klinički centar planirani u prvoj ili ranoj fazi izgradnje metroa“, objasnio je on član „Po meri metro“.

Dalje dodaje, da zbog toga što je Klinički centar glavna bolnica u zemlji da tu mora da postoji stanica za metro.

„Smatramo da tu mora da postoji metro stanica, kako bi i zaposlenima i Beograđanima bio olakšan pristup Kliničkom (koji je trenutno loše opslužen gradskim prevozom i čiji je bolnički krug potpuno zagušen automobilima), tako i građanima iz ostalih delova Srbije koji dolaze na Klinički centar na pregled, operaciju, ili u posetu. Mora se omogućiti građanima koji će vozom stići do Prokopa iz npr. Jagodine, Valjeva, Kragujevca, da onda presednu na metro odmah, i da za jednu stanicu već budu na Kliničkom centru“, kazao je Dimitrijević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare