Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT; logo promo

Od početka ove godine, Elektroprivreda Srbije je u trgovini na slobodnom tržištu u plusu od 55 miliona evra. Kako je saopšteno iz ovog javnog preduzeća, to je za pet miliona evra više od planiranog, a u četiri dana aprila, EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra.

„Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu“, kaže v.d. direktora EPS Miroslav Tomašević.

Kako je navedeno u saopštenju, i proizvodni sektor EPS-a može da se ponosi tromesečnim podacima.

U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte još:

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije. I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji, navodi se u saopštenju JP EPS.

Takođe, dodaje se i da termo kapaiteti ostvaruju dobre rezultate i u odnosu na prvi kvartal 2022. godine, rezultat je bolji za 10 odsto.

Za hidroelektrane „Zvornik“ i „Đerdap 2“, dodaje se u saopštenju Elektroprivrede Srbije, mart je mesec rekorda.

HE „Zvornik“ ostvarila je rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, dok će za HE „Đerdap 2“ mart 2023. godine biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kilovat-sati.

„U martu su obe HE imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana. Za HE ‘Zvornik’ ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj HE na Drini donela dodatnih 30 megavata snage“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO Sednica Nadzornog odbora EPS-a: „Sve nas streljajte, nećemo vam ovo dozvoliti!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar