Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je danas rebalas budžeta za 2020. Rebalansom je predviđen iznos od 5,1 milijardu evra, odnosno 608 milijardi dinara za pomoć privredi u borbi protiv posledica koronavirusa, ali i 3,3 miljarde dodatnih dinara za Moravski koridor i dve milijarde dinara za turističke vaučere.

Prema rečima ministra finansija, Siniše Malog, rebalansom budžeta projektovan je pad bruto domaćeg proizvoda od 1,8 odsto.

„Gledaćemo da budemo bolji od projekcije koje je dao MMF, a to je pad BDP od -3 odsto. Mi idemo sa -1,8 odsto.  Dakle, ubedljivo najniža stopa pada, ili najviša stopa rasta naše ekonomije u odnosu na skoro sve zemlje u Evropi“ objasnio je Mali.

On je istakao da se izdvajanjem dodatnih 3,3 milijarde dinara  za nastavak izgradnje Moravskog koridora nastavlja i sa investicijama, izgradnjom puteva i  infrastrukture.

Mali je ponovio da su naše javne finansije zdrave i stabilne, i da upravo zato i MMF očekuje da će Srbija relativno lakše podneti krizu i brže iz nje izaći.

„Projekcija deficita u rebalansu budžeta je 6,9 odsto, dok je projekcija učešća javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto“, naveo je Mali.

On je dodao da rebalans budžeta uključuje sve ekonomske mere, urađene tako da se sačuva makroekonomska stabilnost, a s druge strane pomogne onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

U rebalansu budzeta su uključena sredstva za 400.000 novih turističkih vaučera, vrednih dve milijarde dinara.

„Stav Vlade Srbije ali i velikog broja eksperata i epidemiologa i svih koji rade na koronavirusu je da gledamo da kao građani Srbije ne putujemo mnogo u inostranstvo tokom letnjih meseci. Hiljade i hiljade naših sugrađana vratili su se sa raznih destinacija proteklih meseci. Nemojte da ponavljamo tu situaciju ponovo. Jedina smo zemlja koja nije naplaćivala te povratke iz inostranstva u Srbiju, i sa Balija, i sa Kube i drugih destinacija. Reč je o desetinama miliona evra koje je platila Er Srbija i država Srbija“, upozorio je Mali.

Prethodno je već, podsetio je, dodeljeno iz budžeta 160.000 vaučera za turistička putovanja po zemlji.

Osim rebalansa budžeta na današnjoj sednici Vlade usvojene su još dve uredbe – jedna se odnosi na podelu 100 evra punoletnim građanima Srbije, a druga na garancijsku šemu kojom država poslovnim bankama garantuje za otplatu novoodobrenih kredita privredi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare