Skupština
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sa 203 glasa za i jednim uzdržanim, poslanici Skupštine Srbije usvojili su budžet za 2022. godinu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, obrazlažući budžet, rekla je da se budžet za 2022. godinu usvaja u vremenima krize, a on se, kako je rekla, naslanja na sve što je prethodne godine urađeno, a posebno je istakla da je Vlada uspela da sprovede tri paketa pomoći privredi i građanima Srbije u visini od osam milijardi evra, prenosi N1.

Budžet za 2022. godinu veći je na strani prihoda, a malo manji na strani rashoda u odnosu na rebalans budžeta za 2021. Vlada planira prihode u državnoj kasi u visini od 1.561,8 milijardi dinara. Planirani troškovi za sledeću godinu – prema Vladinoj računici biće 1.717 milijardi dinara. To znači da je očekivani deficit za narednu godinu tri odsto. Ceo budžet je „skrojen“ na projektovanom privrednom rastu od 4,5 odsto.

Sledi povećanje plata u javnom sektoru za sedam, odnosno zaposlenima u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama za osam odsto. Vlada ohrabruje i penzionere, pa kaže da počinje usklađivanje penzija prema švajcarskoj formuli.

Najviše novca biće potrošeno na kapitalne investicije – 486 milijardi dinara. I to je iznad nivoa investicija prethodnih godina. Najviše ide za infrastrukturne projekte u oblasti saobraćaja – puteve, železnice, ali i projekte kao što su metro i Nacionalni stadion. Iz Fiskalnog saveta, zato, oštra kritika da Vlada nije dala analizu opravdanosti projekata na koje ide novac građana Srbije.

BONUS VIDEO: Protest ispred Skupštine – zvižduci za poslanike i policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare