Foto:Shutterstock

Masovno otpuštanje u velikim tehnološkim kompanijama poput Majkrosofta, Gugla, Tvitera u poslednja dva meseca, izazvalo je brojne komentare. Od ocene da su masovna otpuštanja u krizna vremena zastarela praksa velikih kompanija iz 19. veka, koja se pokazala kao kontraproduktivna, do toga da su tehnološki giganti prekomerno povećavali broj zaposlenih 2019. godine, pa je taj balon pre ili kasnije morao da pukne. Anastasija Uspenski sa portala Netokracija za Infobiz kaže da je, za sada, domaća IT industrija bezbedna od ovakvog scenarija.

Anastasija Uspenski ocenila je da su pomenute kompanije imale bum u zapošljavanju pre tri godine, ali da je kriza podstakla korišćenje internet usluga, ali i razvitka novih tehnologija, naročito u oblasti veštačke inteligencije, prenosi N1.

„Posle pandemijske krize opalo je interesovanje korisnika pa i potreba za tako velikim brojem zaposlenih. Velika otpuštanja neće dovesti do kraha tih kompanija, one samo preduzimaju potrebne korake da unaprede poslovanje“, kaže Uspenski.

Nedavno je objavljeno da se Epl poučen lošim iskustvom, uzdržava od prekomernog zapošljavanja, još od 1997. godine, pa su izbegli i scenario masovnog otpuštanja.

Oni koji su izgubili posao u drugim velikim tehnološkim kompanijama su ljudi iz netehničkog sektora, uglavnom iz HR ( ljudski resursi) sektora.

„Neobičan je primer Tvitera, odakle je dolaskom Ilona Maska na čelo kompanije, otpušteno osoblje koje održava higijenu u kancelarijama, pa su na kraju zaposleni morali sami da donose sredstva za čišćenje“, podseća Uspenski.

Za sada je, kaže, domaća IT industrija bezbedna od ovakvog scenarija.

„Naravno, zavisi od toga u kojoj grani IT industrije posluje kompanija, i od toga da li će biti globalnih krahova u toj industriji ili proizvoda koji prodaje. Bilo je otpuštanja kod nas u kompanijama koje se bave blokčejn tehnologijama, uglavnom netehnički kadrovi, svi znamo da je to posle sloma nekih platformi za kriprtovalute. Globalni trendovi utiču na domaće tržište, za sada toga nije bilo“, ocenila je novinarka portala Netokracija za N1.

BONUS VIDEO: Silicijumska dolina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar