Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je konkurs za novog generalnog direktora pre više od četiri meseca, ali ovo preduzeće još nema čelnog čoveka na toj poziciji. Uprkos tome što je konkurs završen, a ministarka Dubravka Đedović Handanović obećala da će EPS brzo dobiti novog direktora, javnost i dalje čeka informaciju ko će voditi najveće preduzeće u državi. Za ovu poziciju konkurisalo je 40 kandidata, sedmoro je u užem izboru, a među njima je i direktor "Konkord vesta", firme bliske SNS-u.

Novog generalnog direktora, EPS je počeo da traži 11. avgusta, kada je u dnevnom listu Politika objavljen oglas da “Nadzorni odbor traži visokosposobnog i odlučnog profesionalca koji će preuzeti veoma uglednu i uticajnu poziciju generalnog direktora“.

Konkurs je završen 15. septembra, a otada je prošlo više od tri meseca. Generalni direktor još nije odabran.

Direktora čekamo duže od tri meseca

Kada je, još u junu, izabran novi Nadzorni odbor, tada novopečenog akcionarskog društva EPS, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da očekuje da će novi generalni direktor biti izabran uskoro. Tako je dva meseca kasnije raspisan konkurs. Sada je na redu novi Nadzorni odbor, jer oni donose konačnu odluku o imenovanju direktora.

PROČITAJTE JOŠ

Preciznije, Nadzorni odbor je na redu već duže od tri meseca, jer je konkurs završen 15. septembra – ali odluka nikako da “padne”, a do objavljavanja ovog teksta od EPS-a nismo dobili odgovor kada će novi direktor biti odabran.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Među kandidatima privatnik blizak vlasti

Agencija koja je uključena u proces selekcije direktora “Boyden Western Balkan” napravila je selekciju, pa je od skoro 40 prijavljenih kandidata, napravila uži izbor, u koji je ušlo njih sedmoro.

Na spisku “veličanstvenih sedam” nalazi se savetnik ministra finansija Siniše Malog Vuk Delibašić, državna sekretarka u Ministarstvu energetike za vreme ministra Aleksandra Antića Mirjana Filipović i direktor EPS snabdevanja Aleksandar Bjeličić. Posebno interesantan kandidat je direktor kompanije bliske vlasti “Konkord Vest” i bivši direktor “Energotehnike – Južna Bačka“ Branimir Mijailović.

Takođe, u uži izbor ušao je i aktuelni v.d. direktora Dušan Živković, koji je sa pozicije menadžera za razvoj proizvodnje na ovu poziciju došao nakon što su imenovani članovi Nadzornog odbora.

Dušan Živković Foto: Vreme

Prema pisanju Blica, na konkurs se prijavio i bivši v.d. direktora Miroslav Tomašević, ali prema saznanjima ovog medija, nije prošao u uži krug. Ko su preostala dva kandidata u užem krugu, nije poznato.

Norvežani biraju direktora

Novi Nadzorni odbor EPS-a imenovan je u junu ove godine, dva meseca nakon transformacije javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

PROČITAJTE JOŠ

Od sedam članova, njih troje su Norvežani – Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken.

Vladan Živanović, Dejan Ostojić, Igor Petković i sindikalac Miodrag Ranković članovi su iz Srbije.

Norvežani su u srpsko preduzeće došli nakon što je Vlada Srbije sklopila tajni ugovor o konsultantskim uslugama sa norveškom kompanijom “Rystad Energy” čija početna vrednost iznosi 1,55 miliona emeričkih dolara, što je ekskluzivno otkrila Nova.rs.

BONUS VIDEO Ko će na vruću stolicu EPS-a? Ovo su kandidati koji su ušli uži krug konkursa za novog generalnog direktora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare