Nakon što su državnu pomoć dobili penzioneri, srednjoškolci, majke i korisnici socijalne pomoći, samo nekoliko dana uoči izbora, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je još jedno "predizborno davanje" - svi zaposleni u EPS-u i ProTentu dobiće po 20.000 dinara. Ovakva odluka posebno je nelogična kada se u obzir uzme činjenica da je EPS zaključno sa 31. decembrom 2022. zabeležio neto gubitak od čak 620 miliona evra.

Četiri dana pred izbore, ministarka Đedović Handanović najavila je „pomoć“ za zaposlene u dve kompanije u njenom sektoru. I naravno, to nije povezala sa izborima. Isplatu od 20.000 dinara radnicima EPS-a i ProTenta objasnila je kao „vid zahvalnosti zaposlenima“ u godini u kojoj će Eelektroprivreda ostvariti „najveći prihod u poslednje dve decenije“.

Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

„To je jedan vid zahvalnosti pre svega svim zaposlenima za to što pomažu stabilizaciju našeg energetskog sistema. Da podsetim da je država značajno pomogla našim energetskim kompanijama i da smo počeli i da ih reformišemo i menjamo upravljanje, ali to ne znači privatizaciju“, rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, zaposleni treba da se osećaju da su doprineli dobrim rezultatima EPS-a i da tih 20.000 dinara koje će dobiti uz decembarsku platu predstavlja zahvalnost za njihov doprinos, rad i trud.

Rezultati – sve veći gubici

Kakav god da je EPS rezultat ostvario teško je zamisliti da bi mogao da pokrije ogroman prošlogodišnji gubitak. Kako se vidi u finansijskom izveštaju za 2022. godinu, odnosno bilansu uspeha, ova kompanija je imala neto gubitak od čak 72,6 milijarde dinara, što je oko 620 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

EPS je zapravo, u odnosu na 2021, tokom 2022. povećao gubitke za čak 492 miliona evra.

Imajući u vidu da je prema zvaničnim podacima u EPS-u zaposleno 20.008 ljudi, ispada će u svrhu „zahvalnosti zaposlenima“ biti isplaćeno više od 400 miliona dinara, odnosno oko 3,41 miliona evra.

S druge strane, ProTent je 2022. godinu završio uspešno, sa neto dobitkom od oko 1,03 miliona evra.

Za njihove zaposlene, kojih prema zvaničnim informacijama ima 7.340, biće isplaćeno približno 147 miliona dinara, dakle 1,25 miliona evra.

Novac dinari Foto:Shutterstock

Milionske dugove platiće država

Inače, država je garant dugova EPS-a u iznosu od oko 480,6 miliona evra. U praksi, to znači da ako EPS ne bude mogao da namiri obaveze koje ima, to će, umesto njega, da uradi država – novcem svih građana.

Inače, ovo doskoro javno preduzeće, a odnedavno akcionarsko drušvo, u junu ove godine dobilo je novi Nadzorni odbor.

Od sedam članova, troje je iz Norveške.

Bez fotelje je, u ovoj promeni rukovodstva, ostao i bivši v.d. direktor Miroslav Tomašević, kojeg je na tom mestu nasledio Dušan Živković, ali se na novog direktora još uvek čeka.

BONUS VIDEO EPS nema dovoljno novca za prostu reprodukciju, zato struja mora da poskupi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare