Bor, biohazard, otrov, Ziđin
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Upravni sud je usvojio tužbu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i poništio rešenje Vlade Srbije, kojim se kineskoj kompaniji Ziđin dozvoljava razdvajanje projekta eksploatacije od odlaganja jalovine u Krivelju kod Bora, saopštio je RERI.

Kako se navodi u saopštenju, ležište „Cerovo“ se nalazi u rudnom polju Mali Krivelj – Cerovo, 15 kilometara severozapadno od Bora i obuhvata nekoliko rudnih tela.

„Kada je završena eksploatacija rudnog tela Cementacija 1, Ziđin je planirao da se otkopni prostor koristi za odlaganje raskrivke nastale prilikom sledeće faze, odnosno eksploatacije rudnog tela Cementacija 2. Raskrivku čine zemlja i kamen koje je neophodno ukloniti da bi se došlo do rude“, navode iz RERI-ja.

Međutim, kada je Ziđin podneo zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu on je to učinio samo za odlaganje raskrivke u otkopni prostor bivšeg površinskog kopa Cementacija 1, u potpunosti ignorišući činjenicu da se odlaganje raskrivke ne može posmatrati odvojeno od procesa u kojem je isti nastao.

„Eksploatacija rudnog tela „Cerovo – Cementacija 2“ je potpuno novi projekat koji treba da obuhvati projekat otvaranja površinskog kopa, odlaganja raskrivke, eksploataciju rude, mlevenje i hidrotransport rude do flotacije u Velikom Krivelju, upravljanje vodama i odlaganje jalovine”, ističe u saopštenju Toplica Marjanović, inženjer zaštite životne sredine koji je gotovo 40 godina radio na u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Dodaje i da se “na ovaj način projekat veštački deli i izbegava izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će adekvatno proceniti uticaj otvaranja i eksploatacije novog površinskog kopa, a koji neminovno uništava poljoprivredno zemljište i šume, utiče na zagađenje vazduha, površinskih i podzemnih voda, ali i dovodi do raseljavanja stanovnika Malog Krivelja, narušava njihov kvalitet života i zdravlje.“

Pročitajte još

RERI je, kako navode u saopštenju, tokom postupka više puta ukazivao da je neophodno da se obuhvati ceo projekat, a ne samo odlaganje raskrivke imajući u vidu da je ono samo deo projekta otvaranja novog rudnika. Ukoliko se studijom ne obuhvati ceo projekat otvaranja površinskog kopa Cementacija 2, nije moguće utvrditi stvarne uticaje projekta na životnu sredinu, niti propisati mere za njihovo otklanjanje, piše u saopštenju.

„Ono što je naročito zabrinjavajuće jeste činjenica da je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo odluku kojom se određuje obim i sadržaj studije bez da je prethodno pribavila relevantne uslove i mere zaštite životne sredine. Ministarstvo i Vlada u ovom slučaju postupili su po ustaljenoj praksi kojom omogućavaju kompaniji Zijin da nezakonito razdvaja projekte i na taj način izbegava procenu uticaja na životnu sredinu”, kaže Mirko Popović, programski direktor RERI-ja.

”Investitor ovaj projekat već uveliko sprovodi. Neminovno ćemo doći u situaciju da su određeni projekti realizovani, a da naknadno dobijemo odluke sudova da su dozvole nezakonite. Kako će se takve odluke izvršavati?”.

BONUS VIDEO Dragomir Ristanović: Kakva je sudbina Beogradskog sajma?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar