Foto: Shutterstock

Oni koji žele da grade kuću, najpre treba da pronađu i kupe adekvatan plac. To je, međutim, u velikim gradovima sve teže naći, budući da su jedini slobodni prostori za gradnju na periferiji i obodima gradova, a ono što jeste dostupno u gradskim sredinama uglavnom košta mnogo jer se računa na investitore koji bi tu gradili zgrade. Zbog toga smo proverili šta se od placeva i po kojoj ceni trenutno nudi u četiri najveća grada u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Kako bismo suzili pretragu i uporedili cene na jednostavan način, uključili smo placeve od desetak ari, budući da je ta površina i više nego dovoljna za gradnju porodične kuće i prostrano dvorište.

Beograd

U prestonici oni koji žele da kupe plac i sagrade kuću uglavnom će biti prinuđeni da zemljište traže na obodima grada, budući da na gradskim lokacijama cene dostižu astronomske iznose. Tako su neki od „jeftinijih“ placeva na gradskim lokacijama jedan površine 10 ari, koji se nalazi u Krnjači a prodaje čak po ceni od 130.000 evra i plac iste površine u Kumodražu koji se prodaje za 10.000 evra više.

Ipak, placevi na periferiji i obodnim opštinama su višestruko jeftiniji.

Pročitajte još:

Tako se jedan u Barajevu, odnosno Lipovačkom putu, površine 10 ari prodaje za 33.000 evra, a plac iste površine u Borči za 30.000 evra.

Na Ledinama, međutim, placevi dostižu i duplo veću cenu, pa je tako trenutno u ponudi jedan od 10 ari koji košta 75.000 evra.

Novi Sad

Kada je reč o drugom po veličini gradu u Srbiji, trenutna ponuda placeva od oko 10 ari uglavnom uključuje prigradske lokacije.

Tako je jedan u Sremskoj Kamenici od 9,13 ari ponuđen za 45.000 evra, a jedan na Alibegovcu koji pripada Petrovaradinu, površine 9,23 ari za 52.000 evra.

Foto: Shutterstock

Ipak, ima i dosta skupljih placeva, pa se tako devet ari na Petrovaradinu može kupiti za čak 112.000 evra.

Kragujevac

Ni u Kragujevcu situacija nije mnogo drugačija – trenutno su u ponudi uglavnom lokacije koje se nalaze u prigradskim naseljima, a one malobrojne u gradskom jezgru koštaju više.

Tako se u naselju Maršić prodaje plac od 9,94 ari za 14.000 evra, ali već u naselju Aerodrom ta cena je mnogo veća – za 9,51 ari traži se 40.000 evra.

Na jednoj gradskoj lokaciji, u naselju Šest topola, 10 ari nudi se za čak 75.000 evra.

Niš

Na jugu Srbije je, međutim, situacija sasvim drugačija. Naime, na teritoriji grada Niša nude se placevi kako na obodima grada, tako i u gradskom jezgru, a pritom koštaju dosta manje nego placevi na gradskim lokacijama u drugim većim gradovima.

Foto: Shutterstock

Tako se plac od devet ari u opštini Palilula nudi za 59.000 evra, a na Panteleju 9,62 ari za 56.000 evra.

A na samo 2,5 kilometara od centra, u opštini Medijana, 9,28 ari prodaje se za 20.000 evra.

BONUS VIDEO Radmilo Marković: Nelegalna gradnja u Beogradu nije greška, već sistem za bogaćenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar