Planina Rajac Foto:Shutterstock

Masovna gradnja na planinama u Srbiji sve je intenzivinija. Više nisu pošteđene ni one koje su posećivali tek po koji izletnici. U takvoj situaciji se našla i planina Rajac, u blizini Ljiga. Plac na ovoj planini površine 1,2 hektara, na najprivlačnijoj lokaciji, oglašen je na prodaju po ceni od oko 120.000 evra.

Prema rečima tamošnjih agenata za nekretnine, vrednost zemljišta se u poslednjih par godina udvostručila. Kako kažu iz jedne agencije za nekretnine koja posluje na Rajcu, tražnja je ove godine porasla najviše.

Cena se u proseku kreće između 500 i 600 evra po aru, a najskuplje zemljište u blizini lokacije na kojoj se održava čuvena Kosidba na Rajcu.

Razlog pojačanog interesovanja za Rajac je taj što su sa početkom korone ljudi, a sve više i investitori, otkrilo ovu planinu kao mesto sa divnomprirodom, a koje još uvek nije prebukirano kao na primer Zlatibor.

PROČITAJTE JOŠ

“Rajac je i dalje planina i to je njegov glavni adut, za razliku od Zlatibora koji je već postao grad”, komentarišu meštani Ljiga, objašnjavajući da realizacija prodaje zemljišta prati tražnju. Iz Turističke organizacije Opštine Ljig kažu da se građevinsko zemljište sada prodaje i po ceni od 1.000 evra za ar.

Ako pogledamo aktuelnu ponudu oglašenih nekretnina i zemljišta na Rajcu, vidimo da se cene kreću daleko ispod nivoa na koje smo u poslednje dve godine navikli na ovom tržištu.

Prema rečima zamenika predsednika Opštine Ljig, Milomira Raojičića prostorni plan Rajca je pri kraju i kako ističe to će dati podlogu za dugoočekivane investicije.

Kako je on istakao, već sada imaju nekoliko ponuda domaćih i stranih kompanija za izgradnju na toj srpskoj planini.

“Firma iz Bangladeša koja gradi metro u Daki iskazala je interesovanje za izgradnju velikog hotela. Oduševljeni su kako za kratko vreme od aerodroma u Beogradu stižu do Rajca”, izjavio je Radojičić.

BONUS VIDEO Greške koje pravimo pri kupovini stana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar