Foto: Nova.rs, Shutterstock

Meso se zbog stalnog poskupljenja sve ređe nalazi na našim trpezama i sve češće je luksuz. Uporedili smo cene mesa u Srbiji u regionu - razlike možda i nisu drastične, ali ono što jeste problematično su srpske plate. Prosečna zarada u odnosu na našu jedino je manja u Bosni i Hercegovini. Zato mrs koji Srbi sebi mogu da priušte na kraju ne može da se poredi sa onim u komšiluku.

U srpskim marketima jedna od najskupljih vrsti mesa je juneća plećka. Tako je za kilogram ovog mesa potrebno izdvojiti oko 1.200 dinara.

Skoro duplo jeftiniji je pileći file, koji potrošači plaćaju u proseku 670 dinara. Kada su u pitanju batak i karabatak, za kilogram ovog dela pileta potrebno je izdvojiti oko 400 dinara.

Meso piletina
Piletina Foto:EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Ukoliko odlučite da za porodični ručak pripremite svinjski but, za kilogram ovog mesa pripremite 600 dinara.

Bosna i Hercegovina

U susednoj Bosni i Hercegovini kilogram juneče plećke košta isto koliko I u Srbiji – 1.200 dinara. Ista je i prosečna cena svinjskog buta – 600 dinara.

Nešto jeftiniji je pileći file, za čiji kilogram je potrebno izdvojiti oko 660 dinara, dok su pileći batak i karabatak nešto skuplji nego u Srbiji, te koštaju u proseku 450 dinara.

Crna Gora

Prosečne cene različitih vrsta mesa u Crnoj Gori variraju u odnosu na Srbiju – neke su znatno niže, dok postoje i vrste mesa koje crnogorski potrošači plaćaju više od nas.

Tako su jeftiniji junećka plećka i svinjski but. Kilogram juneće plećke u crnogorskim marketima košta 940 dinara, dok je za istu količinu svinjskog buta potrebno izdvojiti u proseku 470 dinara.

Pileće meso je skuplje u odnosu na Srbiju, te kilogram pilećeg filea košta 980, a prosečna cena batkova sa karabatkom je 540 dinara.

Severna Makedonija

Jedina od vrsta mesa čije smo cene poredili, a koja je u Severnoj Makedoniji skuplja nego u Srbiji jeste svinjski but. Kilogram ovog mesa potrošači plaćaju 650 dinara.

S druge strane, za kilogram juneće plećke potrebno je izdvojiti 1.000 dinara, dok je pileće meso znatno jeftinije. Tako za kilogram filea kupci plaćaju oko 450 dinara, a za batkove za karabatkom 260 dinara.

Mesara, meso, nestašica mesa, piletina
Mesara, meso, nestašica mesa, piletina

Hrvatska

Kilogram juneće plećke u Hrvatskoj znatno je jeftiniji nego u Srbiji, te košta 830 dinara. Jeftiniji su i batak i karabatak, a za kilogram ovog mesa Hrvati izdvajaju u proseku 330 dinara.

S druge strane, skuplji su pileći file i svinjski but – file možete kupiti po prosečnoj ceni od 860 dinara, dok u hrvatskim marketima kilogram svinjskog buta košta oko 900 dinara.

Zašto je meso skupo?

Kao jedan od razloga koji strručnjaci navode jeste Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koja je na snazi još od novembra prošle godine. Kada je meso u pitanju, cena svinjskog buta na istom je nivou već sedam meseci, te prodavci povećavaju cene ostalih mesnih proizvoda.

Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

Kako objašnjava Zoran Matijević iz industrije mesa „Matijević“, na rast cena najviše utiču sve skuplji inputi koji ulaze u sam proces prizvodnje.

Zoran Matijević Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Tačno je da je meso poskupelo, ali ne onoliko koliko su poskupeli inputi za stočnu hranu. Ipak, prodavci se trude da maksimalno regulišu tu cenu jer su svesni da kada se cena mesa povećava, potražnja se smanjuje. Jasno je da su ovde stočari u najnezahvalnijoj poziciji od svih“, rekao je Matijević.

Stoga, trenutno nema naznaka da će meso u skorijem periodu pojeftiniti.

Ko može da kupi najviše mesa?

Iako su poejdini prehrambeni proizvodi, uključujući i određene vrste mesa, u regionu jeftiniji nego u Srbiji, zapravo je važnije koliko toga možete da kupite na mesečnom nivou.

Tu se Srbija ne može pohvaliti, s obzirom na to da manju prosečnu platu, penziju i minimalac primaju samo državljani Bosne i Hercegovine.

Tako je najviša prosečna plata u regionu u Hrvatskoj, gde iznosi više oko 115.000, dok je najniža u BiH, gde je oko 62.000 dinara.

BONUS VIDEO Meso, za kupce skupo, za proizvođače jeftino

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare