Kop Radljevo, Ub, Foto:N1

„Južna bačka“, firma čiji je vlasnik Dragoljub Zbiljić blisko povezan sa SNS, dobila je još jedan u nizu unosnih državnih poslova, ovoga puta od EPS u vrednosti od više od 5 miliona dinara. U tom poslu, „Bačka“ je na sumnjiv način „pretekla“ austrijsku kompaniju koja sa EPS sarađuje decenijama.

Javna nabavka vredna 5.006.752 dinara (sa PDV) dodeljena je pomenutoj kompaniji 28. jula ove godine, kako se navodi u dokumentu u koji su novine „Nova“ imale uvid. Dodela posla za kupovinu BTO sistema – mašine koja objedinjuje bager, transporter i odlagač tokom kopanja rude – u kopu Radljevo kod Uba imala je, međutim, kontroverzan zaplet.

Naime, kako je portal nova.rs pisao, austrijska firma „FLSmidth“, dugogodišnji partner Elektroprivrede Srbije u poslovima vezanim za rudarska iskopavanja, nagovestila je u maju ove godine da bi mogla da tuži EPS zbog toga što je bez obrazloženja stavljena na njihovu „crnu listu“, čime joj je onemogućeno učestvovanje na tenderu za prodaju rudarske mehanizacije. U stranom preduzeću se spekulisalo da se tender za prodaju bagera „namešta“, i za to su definitivno postojali osnovi sumnje.

U i-mejlu iz maja u koji je Nova.rs imala uvid, a koji u ime firme potpisuju direktori Helmut Oberajzer i Ksavier Lojzon, podseća se na to da je firma izrazila želju da učestvuje u javnoj nabavci dve rudarske mašine, ali da je njena osoba zadužena za kontakt sa EPS dobila informaciju da je kompanija stavljena na takozvanu „crnu listu“ i to bez „prilike da se objasni ovo pitanje“. Ovo se dogodilo 10. i 11. maja ove godine. Uprkos nizu mejlova koje su uputili na adresu rukovodstva EPS, na kraju su ipak izgubili mogućnost učestvovanja na tenderu.

Kop Radljevo, Ub, Foto:N1

Zaposleni u kompaniji sa kojima je Nova.rs komunicirala (a koji su zatražili da ostanu anonimni) naglašavali su da „FLSmidth“ sa EPS sarađuje decenijama, te da ranije nije bilo „šumova“ na vezi. Uvidom u portal „FLSmidth“ vidi se da je u pitanju respektabina kompanija u sferi rudarske opreme, koja posluje u 60 zemalja.

Zbog toga su u kompaniji smatrali da bi posredi mogao biti pokušaj da se javna nabavka „namesti“ za neku drugu firmu.

Ukoliko bi slučaj završio na sudu, građani Srbije – krajnji „vlasnici svih javnih preduzeća, pa i EPS – mogli bi da plate značajnu sumu „FLSmidth“, usled narušavanja njihovih poslovnih interesa.

U međuvremenu, nabavka je okončana bez veikog iznenađenja: „Južna Bačka“ je jedna od kompanija koje su se apsolutni šampioni u dobijanju tendera od državnih firmi. Tako su, primera radi, 2019. godine uspeli da u samo jednom danu sklope ukupno 122 posla sa državom. To se desilo 14. maja 2019, međutim, samo nekoliko dana ranije sklopila je 44 ugovora. Te godine dobila je ukupno 337 tendera u javnom sektoru, za 261 radni dan.

Simptomatično je to da je u samo 22 od 337 postupaka javnih nabavki nakon kojih je Energotehnika Južna Bačka te godine izašla kao pobednik, učestvovalo dva ili više ponuđača. U preostalih 315 nije bilo nikakve konkurencije – – isto kao i u slučaju BTO sistema.

SNS kreditor
Vlasnik firme Dragoljub Zbiljić u javnosti je povezivan sa Srpskom naprednom strankom. On je to demantovao rekavši da nije član stranke, ali da je „iskreni poštovalac onog što radi Aleksandar Vučić“. BIRN je, međutim, otkrio da je Zbiljić bio garant SNS-u za kredit od oko pola miliona evra pred izbore 2012. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare