Foto: TANJUG/ EPS/ DANILO MIJATOVIC

Austrijska firma "FLSmidth", dugogodišnji partner Elektroprivrede Srbije u poslovima vezanim za rudarska iskopavanja, nagovestila je da bi mogla da tuži pomenuto javno preduzeće zbog toga što je bez obrazloženja stavljena na njihovu "crnu listu", čime joj je onemogućeno učestvovanje na tenderu za prodaju rudarske mehanizacije. Kako saznaje Nova.rs, u austrijskom preduzeću se spekuliše da se tender za prodaju bagera "namešta".

O čemu se radi?

„Elektroprivreda Srbije“, u sklopu serije investicija na površinskom kopu „Radljevo“, raspisala je tender za nabavku opreme  – takozvanog BTO (bager-transporter-odlagač) sistema – putem koje bi trebalo da se vrše iskopavanja. Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS i Darko Glišić, predsednik opštine Ub (i šef izvršnog odbora vladajuće SNS) obišli su, inače, radove na izgradnji severne obilaznice oko Površinskog kopa „Radljevo“ u martu ove godine i izgradnji montažnog placa za rudarsku opremu u koje će EPS investirati oko tri miliona evra. U pitanju je, dakle, vredan projekat.

S pravom se, onda, od javnog preduzeća veličine EPS očekuje i da u njega uđe profesionalno, obraćajući dužnu pažnju na cenu i kvalitet projekta.

„FLSmidth“ u to sumnja.

U i-mejlu u koji je Nova.rs imala uvid, a koji u ime firme potpisuju direktori Helmut Oberajzer i Ksavier Lojzon, iznosi se nekoliko stvari. Najpre, EPS se obaveštava o tome da su kvarovi na trima mašinama u vlasništvu ove firme otklonjeni, te da one rade „pouzdano i dobro“. Zatim se u tekstu mejla podseća na to da je firma izrazila želju da učestvuje u javnoj nabavci dve rudarske mašine, ali da je njena osoba zadužena za kontakt sa EPS dobila informaciju da je kompanija stavljena na takozvanu „crnu listu“ i to bez „prilike da se objasni ovo pitanje“. Ovo se dogodilo 10. i 11. maja ove godine.

Uvidom u sajt EPS se to može i potvrditi (vidi sliku ispod).

Crna lista EPS
Crna lista EPS Foto: Skrinšot

Zatim se od EPS traži da se bez odlaganja otklone negativne reference, obezbedi objašnjenje za ovakav postupak i da se austrijskoj kompaniji dozvoli učestvovanje u javnoj nabavci u svojstvu podizvođača za „Južnu Bačku“. Na i-mejl, upućen inače Vladimiru Markoviću, zameniku direktora i Dejanu Jevtiću, izvršnom direktoru za rudu, nije odgovoreno.

„FLSmidth“ potom, par nedelja kasnije, piše direktoru Grčiću. Poruka je više-manje ista, s tim što se u poslednjem pasusu navodi sledeće:

„FLSmidth“ mora da zadrži svoja prava u vezi sa nepravedno stavljanje na crnu listu, uključujući i pravo da traži nadoknadu za gubitak biznis prilika u Srbiji“, navodi se u mejlu. Ovaj mejl upućen je EPS 27. maja.

Zaposleni u kompaniji sa kojima je Nova.rs komunicirala (a koji su zatražili da ostanu anonimni) naglašavaju da „FLSmidth“ sa EPS sarađuje decenijama, te da ranije nije bilo „šumova“ na vezi. Uvidom u portal „FLSmidth“ vidi se da je u pitanju respektabina kompanija u sferi rudarske opreme, koja posluje u 60 zemalja. Zbog toga u kompaniji smatraju da bi posredi mogao biti pokušaj da se javna nabavka „namesti“ za neku drugu firmu.

Ukoliko bi slučaj završio na sudu, građani Srbije – krajnji „vlasnici svih javnih preduzeća, pa i EPS – mogli bi da plate značajnu sumu „FLSmidth“, usled narušavanja njihovih poslovnih interesa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare