Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Ovaj mart nam je 60 posto slabiji u odnosu na mart 2019. jer 2020. nije za poređenje, tada je krenula pandemija", kaže za naš portal ugostitelj Marko Vukomanović. On je suvlasnik lanca "Kafeterija" i jedan od onih koji su finansijski dodatno pogođeni novim restriktivnim merama Kriznog štaba i petodnevnim zaključavanjem.

Ipak,problem ugostitelja seže mnogo dalje od narednih pet dana koliko će im rad biti onemogućen. Njihove muke traju već godinu dana.

„Ja ovo ne bih gledao kroz prizmu pet dana koji dolaze, jer nije reč samo o petodnevnim merama, već i vikendima koji su za nama, kao i mesecima. Naši gubici su nemerljivi mesecima unazad, i ovo malo šalterske prodaje koje smo imali nam je bilo „preživljavanje“, i jedini način da platimo kirije i isplatimo plate radnicima“, napominje Vukomanović.

Marko Vukomanović Geri Foto: Promo

Naš sagovornik primećuje i apsurd u kojem živimo – da smo možda jedina zemlja u Evropi koja svojim građanima nudi četiri različite vakcine, i imamo ih trenutno i više od potrebnog broja, a dolazimo u situaciju da se ponovo zatvaramo i polako gasimo.

„Verujem da je i država na izdisaju, ali ukoliko su mere usmerene direktno na ugostitelje, isto tako očekujemo i direktnu pomoć usmerenu baš na ovaj sektor, jer već od sledećeg meseca će vlasnici prostora u kojima su naši objekti tražiti da isti izdaju nekom sigurnijem zakupcu“, upozorava Vukomanović.

Naš sagovornik šalje više nego konkretan apel.

„Iskoristio bih priliku i da apelujem na sve građane da se vakcinišu, jer je vakcina civilizacijska tekovina i predstavlja jedini način da se vratimo normalnom životu. Svi smo željni druženja, zagrljaja, kao i putovanja“, konstatuje ovaj ugostitelj.

A mi konstatujemo da bi zemlja koja sebe naziva „ekonomskim tigrom“ mogla da pronađe resurse i sredstva kojima će konkretnije uspeti da pomogne opstanak ugostitelja u trenutko kada je neophodno poštovanje svih mera koje ograničavaju njihov rad. Nije valjda da je nas snaga tigra polako napušta?!

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar