Ugostiteljske usluge na nivou Srbije u februaru su u proseku poskupele 16,5 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U Vojvodini je rast cena ugostiteljskih usluga viši i iznosi 21,2 odsto.
Hrana u ugostiteljskim objektima u Srbiji je u proseku poskupela 17,8 odsto, alkoholna pića 14,4 odsto, a bezalkoholna pića 15,8 odsto, prenosi Nova ekonomija.
Podaci RZS-a pokazuju da su na nivou Srbije u ugostiteljskim objektima najviše poskupela variva, čije su cene u proseku veće 21,6 odsto u odnosu na februar 2022.
Topla i hladna predjela su skuplja 20 odsto u odnosu na lane, gotova jela 13,1 odsto, a salate 20,7 odsto.
Cene prenoćišta u februaru u proseku bile veće za 14,4 odsto u odnosu na isti mesec 2022.
U Vojvodini su ugostiteljske usluge u proseku poskupele 21,2 odsto, pokazuju podaci RZS-a.
Hrana u ugostiteljskim objektima u Vojvodini je u proseku poskupela za 25,2 odsto.
Alkoholna pića u ugostiteljskim objektima Vojvodine u proseku su skuplja za 17,5 odsto u odnosu na lane, a bezalkoholna pića 21 odsto.
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
BONUS VIDEO Da li ste za potpunu zabranu pušenja u restoranima i kafićima?