Foto: Shutterstock

Udruženje banaka Srbije saopštilo je danas da ističe period primene umanjenih naknada i da banke nastavljaju obračun po redovnim tarifnicima pre uvođenja te privremene mere.

„Povoljniji uslovi za korišćenje platnih proizvoda i usluga poslovnih banaka, uvedeni prošle godine na inicijativu Narodne banke Srbije (NBS), u okviru mera za podršku očuvanju stabilnosti tržišta i standarda građana, ističu 1. septembra nakon čega će banke imati mogućnost da nastave sa obračunavanjem naknada po redovnim tarifnicima koji su bili u primeni pre uvođenja privremenih mera“, navedeno je u saopštenju.

U avgustu 2022. godine, NBS apelovala je na banke, a one su to prihvatile, da umanje naknade i provizije za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre prethodnih povećanja, kao i da odustanu od daljih poskupljenja u narednih godinu dana, do 1. septembra ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Udruženje banaka je u saopštenju navelo da su odgovornom primenom posebnih uslova tokom godinu dana, poslovne banke u Srbiji doprinele ispunjenju ciljeva inicijative, održanju standarda građana i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

Banke su, kako je navedeno, do sada već podržavale slične inicijative, poput moratorijuma na kreditne proizvode tokom pandemije 2020. i 2021. godine.

„U kreiranju svoje cenovne politike, poslovne banke će se i ubuduće voditi preporukama i propisima NBS, a svaka banka pojedinačno imaće mogućnost da odlučuje o visini naknada za svoje usluge i to na osnovu procene stanja na tržištu i sopstvenih troškova poslovanja, a uz saglasnost regulatora i obavezu pravovremenog informisanja klijenata“, navelo je to udruženje.

BONUS VIDEO Da li i na koji način Narodna banka Srbije štiti građane od inflacije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare