Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Od 1. aprila priključak na gas za građane Užica koštaće 450 evra plus PDV. Ova cena važiće do kraja kalendarske godine do kada traje akcija "Užice – čistiji grad" koju sprovodi "Užice gas" u cilju smanjenja aerozagađenja u gradu. Ovo je najniža cena priključka od kada je gasovod stigao u ovaj grad. Osnovna cena priključka u Užicu je 980 evra plus PDV evra, što je čini najvećom u Srbiji, a tokom prošlogodišnje akcije iznosila je 780 evra.

Iznos se u dinarskoj protivvrednosti može platiti na 24 mesečnih rata. Užičani koji su prošle godine podneli zahtev za priključak na gas, a nisu ga realizovali, mogu platiti akcijsku cenu, s tim što će iznos plaćati na 12 mesečnih rata.

Početkom aprila biće raspisan i konkurs za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za individualna domaćinstva za ovu godinu. Iz budžeta Grada Užica za ovu godinu izdvojeno je 45 miliona dinara za ove namene, što je za pet miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu.

Sredstva su namenjena zameni stolarije, izradi spoljne izolacije, kao i za nabavku kotlova na pelet i gas. Do raspisivanja konkursa, ukupan iznos ovih sredstava biće veći za još 14 miliona dinara koje je Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo za nabavku kotlova na pelet i gas.

Pored toga ministarstvo je izdvojilo i četiri miliona dinara za gasni generator jednog vrtića u Užicu. Ministarstvo zaštite životne sredine je za proteklih sedam meseci, za Užice, izdvojilo blizu milion evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar