Foto: Narodna stranka Užice/Promo

Dva meseca po podnošenju prve prijave Ministarstvu rudarstva i energetike, narodna stranka Užice ponovila je prijavu kojom je zatražila hitan inspekcijski nadzor u Užice-gasu. Sektoru za naftu i gas, Odeljenju za inspekcijsku kontrolu opreme pod pritiskom, obratili su se prvi put 7.decembra, dva dana nakon ekspolzije stana, izazvane gasom koji je kanalizacionom mrežom dospeo u zgradu koja nije priključena na gasovodnu mrežu. Krivičnu prijavu protiv protiv suosnivača preduzeća Užice-gas, podneli su još u novembru prošle godine.

Zahteva za hitan inspekcijski nadzor podneli su zbog, kako tvrde, osnovane sumnje da su merno regulacione stanice Užice gasa puštene u rad bez upotrebnih dozvola. Takođe sumnjaju da merno regulacion stanica Senjak, na čijoj mreži se nalazi cev koja je ispuštala gas koji je izazvao eksploziju, nema upotrebnu dozvolu.

“Odgovor smo dobili čak dva meseca kasnije i pored činjenice da se u Užicu desila i eksplozija u kojoj su povređeni građani i uništena imovina. Ne samo da Inspekcija nije reagovali hitno, već nije reagovala uopšte. Odgovor je glasio da je za našu prijavu nadležna Građevinska inspekcija Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Grada Užica. Dobijeni odgovor ne možemo da uvažimo s obzirom na to da je suprotan Zakonu o energetici koji definiše prava i dužnosti pomenute inspekcije nadležnog Ministarstva. Zato smo ponovili naš zahtev da se bez daljih odlaganja izvrši inspekcijski nadzor u AD Užice-gas Neophodno je da Minstarstvo, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, utvrdi da li je od nadležnog organa pribavljeno odobrenje za puštanje u rad Merno regulacionih stanica”,kaže za portal Nova.rs poverenica Narodne stranke za Užice, Ivana Parlić.

Povezane vesti:

Ponovljenu prijavu dopunili su zahtevima da se, bez odlaganja, proveri da li Užice-gas vrši redovnu kontrolu nivoa odorizacije gasa, kao i da li kućni gasni priključci na teritoriji Užica imaju upotrebne dozvole. Stav Narodne stranke je da osnivanje preduzeća Užice-gas, kao javno privatnog partnerstva 2007.godine nikada nije bilo ni potrebno. Primarna mreža, koju je grad Užice finansirao, već je bila izgrađena. Grad neosnovano dobija podređeni položej u naovonastaloj firmi sa 30% vlasničkog udela a privatnoj firmi MPP Jedinstvo pripada 70%.

„Naša saznanja o nelegalnim objektima Užice gasa i zloupotrebi službenog položaja, izneli smo najpre u okviru Krivične prijave koju smo podneli protiv Tihomira Petkovića, bivšeg gradonačelnika Užica i Miće Mićića, vlasnika MPP Jedinstvo iz Sevojna, sve to pre same eksplozije. Osnovano sumnjamo, ne samo da je nastankom Užice-gasa nastao mehanizam za milionsko pljačkanje građana Užica, već i ozbiljan bezbedosni rizik po zdravlje, život i imovinu građana. Zato bilo kakvo oglašavanje nenadležnosti ili zataškavanje afere Užice gas neće dati rezultate. Ono samo može proširiti listu saučesnika u pljački građani i ugrožavanju njihove bezbednosti”, dodaje Ivana Parlić.

Grad Užice je, po tvrdnjama Narodne stranke, prilikom osnivanja preduzeće, priznao privatnoj kompaniji da njen nenovčanu ulog bude neverovatnih 12.750.000 evra. Reč je o budućoj naplati priključka od 13.500 potencijalnih, budućih individualnih potrošača tj. da njen nenovčanu ulog bude novac građana Užica, koji će kao budući potrošači na ime priključka najskupljeg u Srbiji, platiti ovoj kompaniji.

korona u užicu
Trg Partizana Foto: Shutterstock/Martyn Jandula

Tako je nastao i jedinstven slučaj u Srbiji da između JKP Gradska topalana i prodavca energenata postoji posrednik, a to je u ovom slučaju AD Užice-gas u većinskom vlasništvu privatne kompanije MPP Jedinstvo.

Inače Tihomir Petković, bio je prvi čovek grada od 2006. do 2008. godine, kada je preduzeće Užice-gas osnovano, a kasnije od 2014. do 2020. godine. Model funkcionisanja Užice-gasa, tvrde u Narodnoj stranci, sprovodile su i gradske vlasničke strukture u međuperiodu.

Krivična prijava, podneta Višem javnom tužilaštvu u Užicu, prosleđena je Višem javnom tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu. U toku je i istražni postupak koji se vodi protiv direktora Užice-gasa, pokrenut posle eksplozije u zdradi 5. decembra koju je izazvao gas koji je iz oštećene gasovodne cevi dospeo u kanalizacionu mrežu a njome dalje u stanove stambene zgrade. Teško je povređena žena u čijem stanu se dogodila eksplozija a troje njenih komšija je zadobilo lakše telesne povrede. Prouzrokovana je i ogromna materijalna šteta, pa su stanari šest stanova privremeno iseljeni.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar