Foto: Andrei Kholmov / Shutterstock

Član opštinskog veća Topole Dragan Jovanović najavio je dolazak nemačke firme "Groschopp" koja će u Žabaru kod Topole da proizvodi elektromotore, kao i robote za industriju.

Jovanović je na svom Fejsbuk profilu napisao da je dogovoreno da nemačka kompanija otvori ćerku firmu, što je ocenio kao važno „i zbog prihoda opštine od poreza na dobit“.

„Sama investicija će biti više miliona evra i zaposliće veliki broj, kako srednje obrazovane, tako i visoko obrazovane radne snage i muškog i ženskog pola“, naveo je Jovanović.

Dodao je da je u kompaniji u toku izrada projekta, pa kada bude završena izaći će sa tačnim ciframa, što očekuje da će biti do kraja januara.

Jovanović je naveo da će nemački partner uzeti u zakup postojeći prostor u selu Žabare koji je sada ruiniran i ne koristi se.

„Opština će se obavezati da će tokom 2022. godine prodati celokupni objekat po tržišnoj ceni nemačkom partneru“, objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u delu jedinstvenog objekta sada se nalazi škola i odeljenje predškolske ustanove, a nemački partner obavezaće se da u roku od godinu dana sagradi novu školu na zemljištu koje će mu opština dodeliti u dogovoru sa mesnom zajednicom.

„Tek tada će se postojeće istureno odeljenje škole Karađorđe u Žabaru preseliti u nov prostor, a novi vlasnici će ući u taj deo objekta“, napisao je Jovanović.

On je dodao da će nova škola biti moderna i šireg kapaciteta, jer će, kako je kazao, u perspektivi u nju ići i deca radnika koji budu došli i Topolu da rade u novoj fabrici.

„Realno Topola nema u ovom trenutku dovoljno kvalifikovane radne snage koja može zadovoljiti takvu fabriku“, ocenio je Jovanović.

On je rekao da je ponosan što ceo taj posao „(opština) radi sama bez ikakve pomoći države i bilo koga drugog“.

Jovanović je najavio da će posle Božića imati sastanke sa meštanima u Žabaru kako bi ih upoznao sa planovima i da se odredi gde će biti parcela za novu školu u kojoj će biti i deo predškolske ustanove kao i prostor za mesnu kancelariju.

Bonus video: Fabrika za preradu otpada na srpski način

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)