Foto: Printscreen NOVA S

Da li promene koje uvodi Maksi ugoržavaju zaposlene, kako su na njih reagovali sindikati, a kako zaposleni, kao i da li se time degradiraju trgovinski radnici i potcenjuju potrošači - na ovu temu u emisiji “Probudi se” govorili su Sarita Bradaš, istraživačica fondacije “Centar za demokratiju” i Marko Paunović, glavni poverenik slobodnih i nezavisnih sindikata “Deleze Srbija”.

Uredništvo emisije “Probudi se” uputilo je poziv i predstavnicima “Deleze Srbija” da učestvuju u današnjoj emisiji i govore o ovoj temi, međutim, umesto sagovornika, iz ove kompanije su uputili saopštenje.

Foto: Printscreen NOVA S

Marko Paunović ističe da su plate u kompaniji povećane, ali ne pompezno koliko je najavljeno. On dodaje da su potpisivana dva ugovora, da je jedan za osobe sa osnovnom školom, a drugi za one koji imaju više obrazovanje, kojima su ujedno i povećane plate, ali i date veće obaveze.

“Mi tražimo, kao sindikat, da se aneks ugovori ponište i dobiju novi. Povećanja ćemo moći tek da vidimo u martu mescu”, navodi on.

S druge strane, Sarita Bradaš, kaže da njoj u čitavoj priči nije jasno šta se menja aneksom.

“Kao jedan od razloga, kompanija je navela da nema dovoljno radnika i da se zbog toga primenjuje sistematizacija. Onda se pitate šta nama treba, koje kompetencije zaposleni treba da ima i šta se to promenilo da su zahtevi sad spušteni toliko i da je dovoljno da zaposleni ima samo školu. Način na koji je ovo sve ovo sprovedeno je problematično – ako vi vodite računa o zaposlenima, a zadovoljni zaposleni su najproduktivniji, onda morate da pronađete način kako da sprovedete ovako nešto. Mi smo videli da su radnici bili iznenađeni ovom odlukom”, navodi ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram