Foto: Shutterstock

U Srbiji se, kada je u pitanju falsifikovanje stranog novca, najviše krivotvore evri, dosta dobro stoje i dolari, a interesantno je da se stalno pojavljuju i lažne nemačke marke, iako je ta valuta izašla iz opticaja pre 18 godina.

I ove godine u Srbiji su otkrivene falsifikovane nemačke marke. Za razliku od 2019. kada je na teritoriji Srbije zaplenjena 31 lažna novčanica koja nije u opticaju već gotovo dve decenije, ovaj put pronađene su samo dve – jedna od 100 i jedna u apoenu od 500 maraka.

Iako odavno više ne važe kao sredstvo plaćanja, u nemačkoj centralnoj banci marke i dalje mogu da se zamene za evro. Upravo je to razlog upornog falsifikovanja ove valute koja od 1. marta 2002. godine više nije zakonito sredstvo plaćanja.

„Narodna banka Srbije je u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine konstatovala dva komada falsifikata nemačkih maraka. Jednu novčanicu u apoenu 100 maraka dostavila nam je Rajfajzen banka, Beograd a drugi komad u apoenu 500 maraka dostavila je Komercijalna banka, Beograd“, navode u Narodnoj banci Srbije za Nova.rs .

Kada je reč o falsifikovanju novca koji je u opticaju, podaci NBS pokazuju da je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji otkriveno 1.765 komada falsifikovanih dinarskih novčanica.

Već „po tradiciji“ u lažnim dinarima dominantno učešće imaju falsifikovane novčanice od 1.000, pa od 2.000 i 500 dinara.

Hiljadarka je i dalje omiljena falsifikatorima – od početka godine zaplenjeno je 741 lažna novčanica u ovom apoenu.

Kada je reč o stranom novcu, najčešće se falsifikuje evro – otkriveno je 329 lažnih novčanica evra, od ukupno 363 komada falsifikovanog stranog novca.

Među ostalim lažnim stranim novcem nalaze se i pomenute nemačke marke ali i – falsifikatorima omiljeni dolari, pogotovo kada je reč o apoenu od 100 američkih dolara.

Zaplenjeno je 29 lažnih dolara i gotovo sve su novčanice od 100.

„U februaru ove godine, policija je zaplenila 20.564 komada falsifikata u apoenu od 100 američkih dolara, što je vrednost od 2.056.400 dolara“, ukazala je NBS.

To nije obuhvaćeno najnovijim izveštajem NBS o falsifikatima, jer su ovi dolari otkriveni i zaplenjeni pre puštanja u opticaj.

Foto: MUP Srbija

Ove novčanice otkrivene su na teritoriji Beograda.

„Lažne novčanice falsifikatori rasturaju ostvarujući materijalnu korist kupovinom robe i usluga i dobijanjem kusura u originalnom novcu, a kada je u pitanju velika vrednost, kao u ovom slučaju, falsifikatori se trude da lažni novac ne rasturaju sami već ga prodaju drugoj kriminalnoj grupi (uz određeni diskont), koja ga pušta u opticaj“, objašnjavaju za Nova.rs u centralnoj banci.

Na ovaj način, ističu, smanjuje se mogućnost da policija otkrije štampariju lažnog novca koja nastavlja sa radom i kada pojedini falsifikatori budu uhvaćeni u puštanju lažnog novca u opticaj.

„Nije poznato da li su ovi falsifikati štampani u Srbiji ili su proizvedeni u inostranstvu, pa uneti u Srbiju radi daljeg transporta ili puštanja u opticaj“, navode u NBS.

Zaplena pomenutih falsifikata američkog dolara najveća je zaplena potpuno urađenih novčanica na teritoriji Republike Srbije, potvrđuju u centralnoj banci i podsećaju na slučaj pre pet godina.

„Tokom 2015. godine u Bačkom Jarku i Zrenjaninu otkrivena je štamparija lažnih američkih dolara, takođe u apoenu 100 dolara i zaplenjeni su falsifikati u nominalnoj vrednosti od oko 4.000.000 dolara. Međutim, ovi falsifikati nisu bili dovršeni već su se nalazili u raznim fazama izrade“, ističu u NBS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar