Nemačka marka
Foto: Profimedia.rs

U Srbiji raste broj otkrivenih falsifikovanih novčanica. Ovo važi za dinare, ali i za stranu valutu, među kojima se uočava i sve više lažnih nemačkih maraka, povučenih iz opticaja još 2002. godine.

Prema upravo objavljenom godišnjem izveštaju Narodne banke Srbije prošle godine je zaplenjena čak 31 lažna novčanica nemačke marke, naspram svega pet komada u 2018.

Kako je za Nova.rs potvrdila Narodna banka Srbije, od ukupno 31 otkrivenog falsifikata nemačke marke, 29 komada je u apoenu od 100 maraka i dva komada u apoenu od 500 maraka.

„Svi falsifikati ove valute su otkriveni su u Beogradu“, ističu u NBS.

Falsifikati, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, upravo se tako i otkrivaju – kada ih građani donesu na šalter. Kod nas zamenu nemačkih maraka rade dve banke, ali isključivo za dinare. Reč je o Komercijalnoj i Rajfajzen banci.

falsifikati nemačka marka
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema podacima NBS,  od 1. januara prošle, do 20. januara ove godine, nemačka marka mogla je da se zameni i u 24 ovlašćene menjačnice u Srbiji.

„U tom periodu, izvršene su samo četiri transakcije otkupa nemačkih maraka od građana“, pojašnjavaju u NBS.

Ovaj put bez juana

Osim 31 falsifikata nemačkih maraka, među „ostalim“ valutama u Srbiji je tokom 2019. godine otkriveno i: 13 falsifikata švajcarskog franka, šest lažnih novčanica britanske funte i dve novčanice bosanskih maraka.

Za razliku od 2018. kada je u Nišu zapljenjena i prva falsifikovana kineska novčanica u apoenu od 100 juana, prošle godine ovakav slučaj nije zabeležen.

„Falsifikati nemačkih maraka javljaju se i posle osamnaest godina od uvođenja evra i povlačenja nemačkih maraka iz opticaja, jer Nemačka centralna banka zamenjuje nemačke marke za evro po fiksnom kursu od 1,95583 maraka za jedan evro, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade za zamenu. Dakle, iako više nije zakonsko sredstvo plaćanja, nemačka marka i dalje predstavlja vrednost koja se može zameniti za evro i zbog toga je interesantna falsifikatorima“.

Dinar najpopularniji

Novčanica od 1.000 dinara i dalje je najčešće na meti falsifikatora. U 2019. je zaplenjeno ukupno 1.870 lažnih hiljadarki. To, zajedno sa ostalim falsifikovanim dinarima, čini ukupno 3.890 lažnih apoena u domaćoj valuti, vrednih ukupno 4,87 miliona dinara. U poređenju sa godinom pre, otkriveno je 36 lažnih dinarskih novčanica više.

narodna banka, falsifikati
Foto: Profimedia.rs

Slična situacija je i sa stranim lažnim novčanicama kojih je, zbirno gledano, prošle godine zaplenjeno ukupno 1.256, odnosno 31 komad više, u ukupnoj vrednosti 16,25 miliona dinara (NBS je radi uporedivosti preračunala vrednost stranog novca u dinare po srednjem kursu na dan 6. januar 2020).

Van upotrebe, a na listi

NBS inače, osim nemačke marke, na zvaničnoj kursnoj listi kotira još 10 evropskih valuta, koje je iz upotrebe istisnuo evro.

Razlog je vođenje knjigovodstvenih evidencija u bankama.

Tako su na zvaničnoj kursnoj listi danas i austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, luksemburški franak, portugalski eskudo i španska pezeta.

„Kada se vrednosti valuta izraze u dinarima, može se videti da je dominantan udeo otkrivenih falsifikovanih novčanica evra, 62,8 odsto, zatim domaće valute 23 odsto i američkog dolara 6,3 odsto“, navode analitičari NBS.

Novčanica bez premca

Prošle godine otkriveno je ukupno 1.072 falsifikovane novčanice evra. To je ipak za 24 komada manje u odnosu na godinu pre.

Već je poznato da se, kada je reč o evropskoj valuti, najviše lažiraju apoeni od 50 i 100 evra. Prošle godine je udeo apoena od 100 evra značajno porastao, pa je zaplenjeno čak 854 ova falsifikata, što je 80 odsto u ukupnom broju lažnih evra.

Kod američkog dolara je situacija jasna: novčanica od 100 dolara i dalje je bez premca kod falsifikatora. Od 132 lažna dolara, čak je 120 u ovom apoenu, odnosno 91 odsto.