Foto: Shutterstock

Javna rasprava o pravilniku o 5G mreži u Srbiji počela je danas. Pravnik i stručni konsultant za regulatorna pitanja za 5G SBB-a Miloš Stojković ocenio je da će se nadmetanje za dodelu frekcencija najranije može održati u prvom kvartalu naredne godine, sudeći po dinamici koja je propisana zakonom. A dinamika je, blago rečeno, spora, jer dok mi krećemo raspravu o 5G mreži, evropa već razmatra o novoj 6G mreži. Sa druge strane, ministar za telekomunikacije Mihailo Jovanović nas uverava da će Srbija prve korisnike dobiti do kraja naredne godine.

Javna rasprava tiče se pravilnika koji bi trebalo da odredi uslove za učešće na javnom nadmetanju, ispričao je Stojković i dodao da je to propisano zakonom.

Sagovornik Nova.rs navodi i da nije poznato kada će se održati javno nadmetanje, jer nakon rasprave ministarstvo donosi pravila, Ratel raspisuje tender i određuje vremenski okvir.

nova s

„Kako možemo da pretpostavimo, jer ne znamo kakvom će dinamikom ti procesi da teku, najranije kada možemo da imamo nadmetanje će biti prvi kvartal naredne godine. Barem su to neke moje procene, po osnovu dinamike koja je propisana zakonom. Ali nemamo nikakve najave o konkretnim rokovima, od starne nadležnih tela“, ističe Stojković.

Kako je objasnio, neophodno je da zainteresovani dobiju uslove, na osnovu kojih će znati da li će uopšte biti dozvoljeno novim učesnicima da učestvuju na javnom nadmetanju, a nakon toga će biti poznata i pravila aukcije.

PROČITAJTE JOŠ

Stojković je podsetio da su zemlje u susedstvu mahom završile prvi krug, odnosno dodeljivanje dozvola za frekvencijske opsege koji se koriste za 5G. U zemljama EU već uveliko teče rasprava o načinu eksploatacije 6G mreže.

„Dok mi uvedemo 5G, ko zna koja će generacija mobilne telefonije da bude aktuelna“, ispričao je Stojković.

On objašnjava da se 5G mreža najviše koristi u digitalnoj transformaciji, modernizaciji ekonomije.

„Sa 5G mrežom dobijate funkcionalne pametne kuće, funkcionalne pametne gradove. To je pre svega benefit koji 5G donosi. Ali i brzine koje do sada nisu bile tog nivoa, i stabilnost mreže“, ispričao je Stojković.

Ministar: Od 5G mreže će imati koristi i građani i privreda

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović kaže za RTS da je do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno nekoliko koraka, te da je prvi prvi napravljen ove godine kada je parlament, na predlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima obezbedimo brz i siguran internet.

Drugi korak je, kako navodi, pravilnik za koji će ići javna rasprava.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

„I postoji dobar razlog zašto je sada rekao bih pravi trenutak da polako krenemo u pripremu za 5G mrežu, očekujući da do kraja 2024. dakle naredne godine dobijemo i prve korisnike. Jedan od bitnih razloga što nismo ranije je taj što nismo u smislu zakona i podzakonskih akata bili spremni. Naime, ove godine smo doneli zakon o elektronskim komunikacijama. U aprilu je Narodna skupština usvojila ovaj zakon i on je bazični zakon o telekomunikacijama koji definiše ovu oblast i u skladu sa tim zakonom naredne godine očekujem da na javnoj raspravi bude pravilnik koji će bliže odrediti kako ćemo raditi tu 5G aukciju“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, od 5G mreže će svi imati koristi – i građani i privreda.

„Imamo dobru 4G mrežu i imamo odlična tri mobilna operatora koji se takmiče na tržištu. Republika Srbija je postavila takve uslove, takvu tržišnu trku da mi izvlačimo maksimum iz 4G mreže. Ono što je specifičnost 5G mreže je da ima mnogo veće protoke i da je kašnjenje u toj mreži praktično zanemarljivo. Šta to znači? Da je ona mnogo više primenljiva u industriji, u privredi, u razvoju, inovacijama, nauci, tehnologiji, a rekao bih malo manje je značajna za građane koji već sada sa 4G mrežom mogu da prate i televizijske kanale i video strimove“, objašnjava ministar.

Foto: Shutterstock

Ko će snositi troškove

Ukazuje da će se pravilnikom definisati postepena implementacija, te da će mobilni operatori morati da zamene svoje bazne stanice i da podignu jedan veći broj njih nego što ih sada ima.

!Mada veliki broj baznih stanica je i spreman za 5G mrežu, to će biti njihova investicija, a mi ćemo pravilnikom definisati da se u prvoj godini pokriju samo najveći gradovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, u sledećoj godini narednih 20 velikih gradova i za toga ćemo forsirati pokrivanje putne infrastrukture, železničke infrastrukture, aerodroma, turističkih mesta, a naravno nametnućemo obavezu budućim operatorima 5G-a da pokriju i ona najsiromašnije opštine da bi pokazali da ta 5G mreža može da dođe do njih!, ispričao je ministar za RTS.

Ukazuje da je prema nekim procenama potrebno oko 6.000 baznih stanica za potpuni pokrivenost.

„Oni će snositi troškove izgradnje i tu treba da kažemo građanima da neće imati nikakve dodatne troškove. Jednostavno napredak nauke i tehnologije i mreža ide u tom smeru da će to biti trka mobilnih operatora, da će nalaziti nove izvore i nove usluge kako će finansirati izgradnju tih mreža. A građani će moći da nastave da koriste i 4G“, kaže Jovanović.

BONUS VIDEO Miloš Stojković: Trka za 5G operatore je počela, nadamo se fer plej utakmici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar