Iako je za većinu građana kupovina prosečnog stana luksuz, postoje nekretnine u Beogradu za koje je "luksuz" blaga reč, a ako ste ikada razmišljali na kojima lokacijama se nalaze te nekretnine, donosimo vam popis ulica kojima kada prođete, možda niste ni svesni da se tu nalaze basnoslovno skupi kvadrati.

Top lokacije u prestonici su uglavnom na Dedinju i Senjaku, gde kuća ne može da se kupi bez minimum tri miliona evra.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prema podacima sa portala 4zida.rs, trenutno najskuplje oglašena vila od 900 kvadrata nalazi se u Ulici Miće Orlovića u Beogradu, a vlasnik za nju traži 6.000.000 evra.

Foto:EPA/MATTHIAS BALK

Ipak, ubedljivi rekord obara luskuzna nekretnina u Drinićkoj ulici. Kada se njena cena od 4.000.000 evra, podeli sa 310 kvadrata, kolika je njena površina, dobija se računica od skoro 13.000 evra za kvadrat.

Gornja granica za nekretnine koje su „hiperluksuzne“ pre nekoliko godina bila je do 1,5 milion evra, međutim to je sada udvostručeno.

Najskuplje kuće u Beogradu prodaju se i u ulicama Miloja Đaka i Koste Racina na Dedinju, na Kosančićevom vencu, kao i na Vračaru.

Pregled cene kvadrata po ulicama 

Drinićka ulica – 12.900 evra/kvadrat

Hercegovačka ulica – 8.187 evra/kvadrat

Ulica Miće Orlovića –  6.666 evra/kvadrat

Vladete Kovačevića 5.900 evra/kvadrat

Stojana Protića 3.600 evra/kvadrat

Foto:Promo/Palata umetnosti “Madlena”

„Među top lokacijama su i vile u Užičkoj, Generala Vasića, Vajara Đoke Jovanovića, Tolstojevoj, Teodora Drajzera i Vladete Kovačevića, kao i u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), najskuplja kuća u prvoj polovini ove godine prodata je za 4.802.000 evra na Savskom vencu, a koliko se retko u ponudi mogu naći takve nekretnine na top lokacijama svedoči i podatak da je u ovoj centralnoj gradskoj opštini kojoj pripadaju elitna naselja Senjak i Dedinje za šest meseci prodato samo 25 kuća, što je pet puta manje nego na primer na Zvezdari“, navodi Aleksandra Mihajlović sa portala 4zida.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Stanovi od skoro tri miliona evra

Kada je reč o stanovima, očekivano, basnoslovno skupi kvadrati su u Beogradu na vodi i okolini.

„Kada su u pitanju stanovi, Hercegovačka ulica poslednjih godina dominira sa cenama kvadrata, a trenutno najskuplji koji je u oglasima na 4zida košta 2.800.000 evra, odnosno 8.187 evra po kvadratu. Luks nekretnina na Senjaku u Ulici Sanje Živanovića se prodaje za 2.200.000 evra, dok je treći među najskupljim stanovima u Stojana Protića na Vračaru i prodaje se za 1.850.000 evra“, pojašnjava sagovornica našeg portala.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koliko se dugo oglašavaju luksuzne nekretnine 

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako za Nova.rs pojašnjava Mirjana Todorović iz „Europolis nekretnina“ „prosečne“ nekretnine obično se prodaju brže od luksuznih, jer postoji daleko veći broj potencijalnih kupaca za njih.

„Najčešće se traže I brzo prodaju manji porodični stanovi u Beogradu do 100.000 evra, kao i kuće iste vrednosti u okolini Beograda. Ipak, svaka nekretnina je priča za sebe. Tako i luksuzne kuće i stanovi, visoke vrednosti mogu biti prodati u kratkom roku“, pojašnjava naša sagovornica.

Udžerice i luksuzni kompleks u jednoj ulici 

Situacija na tržištu nekretnina u kojoj se u istoj ulici pojavljuju nekretnine po cenama koje se drastično razlikuju, nije retkost.

Todorović pojašnjava da se može desiti da se u istoj ulici pojavi luksuzni kompleks novih stanova sa modernim sadržajima, nedaleko od zajedničkog dvorišta sa starim udžericama.

Foto:N1

„Takođe, stanovi u suterenima imaju značajno nižu cenu od onih na ostalim spratovima, a razlika je takođe i između stanova za kompletno renoviranje, i onih moderno renoviranih ili potpuno novi. Deo ulice takođe može imati veliki uticaj na cenu, uzmimo za primer ulicu Bulevar Kralja Aleksandra – deo ulice bliže skupštini i crkvi Svetog Marka, drastično je skuplji od gornjeg dela ulice koji pripada naselju Mali Mokri Lug„, pojašnjava sagovornica Nova.rs.

Ko kupuje sve ove nekretnine? 

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pitanje koje se nameće i sve zanima jeste ko kupuje sve ove nekretnine. Todorović navodi da je reč o različitim profilima ljudi, uključujući i strane državljane.

„Kupci luksuznih nekretnina obično su visokoobrazovani pojedinci, uspešni poslovni ljudi, diplomate,  poznate ličnosti. Takođe, primetno je povećano interesovanje stranih državljana za kupovinu luksuznih nekretnina u Beogradu“, zaključuje naša sagovornica.

***