Foto: N1

Plaćeno odustvo za zaposlene u kragujevačkom Fijatu isteklo je danas, ali je menadžment te fabrike doneo novu odluku kojom je odsustvo produženo za još dve nedelje, tačnije do 12. juna, potvrdio je za portal Nova.rs Nebojša Mandarić, zamenik predsednika Samostalnog sindikata u toj fabrici.

Do novog odlaganja povratka radnika u fabriku, kako je naveo, došlo je zbog aktuelne situacije i usklađivanja proizvodnje sa potrebama i potražnjom na tržištu. On je istakao da odlaganje do petka 12. juna, ne znači i da će proizvodnja početi narednog ponedeljka, već je pojasnio da će menadžment po isteku dve nedelje doneti novu odluku, posle koje će se znati da li se radnici vraćaju na posao, ili će plaćeno odsustvo ponovo biti produženo.

Zaposleni u FCA na plaćeno odsustvo upućeni su posle proglašenja vanrednog stanja u Srbiji 16.marta. Prvobitno je odsustvo bilo odobreno do 27. marta, a posle toga produžavano je još nekoliko puta na po dve nedelje. Poslednje produženje bilo je do 29. maja.

Podsećamo da je menadžment kragujevačkog Fijata od nadležnih u republičkoj Vladi, zatražio da im se odobri dodatnih 80 dana plaćenog odsustva do 30.septembra.

U Samostalnom sindikatu našem portalu je rečeno da je to urađeno iz predostrožnosti, kako bi kompanija „pokrila“ prekide u radu usled nestabilne situacije sa koronavirusom. Sindikat navodi da plaćeno odsustvo neće biti iskorišćeno u kontinuitetu, već da će u međuvremenu imati i radne dane u fabrici.

U skladu sa Kolektivnim ugovorom, Fijatovim radnicima koji su na plaćenom odsustvu, isplaćuje se 65 odsto zarade.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar