Foto: Predrag Petrović

Kragujevačka fabrika automobila Fijat Krajsler (FCA) zatražila je od Vlade Srbije da se zaposlenima u toj fabrici odobri dodatnih 80 dana plaćenog odsustva do 30. septembra, potvrđeno je za Nova.rs u Samostalnom sindikatu FCA.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković kaže za naš portal da su traženi dodatni dani plaćenog odsustva, ali da je to urađeno iz predostožnosti i da ne mora da znači da će svi ti dani biti i iskorišćeni.

Marković navodi da je menadžment kragujevačke fabrike Fijat, od nadležnog Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatražio odobrenje za dodatne dane plaćenog odsustva, kako bi i posle ukudanja vanrednog stanja imali „pokriće“ za prekid proizvodnje, jer kako navodi, epidemija još uvek nije završena u zemljama koje su najveći kupci automobila iz Srbije.

 

Foto: Predrag Petrović

„Kod nas je za svaki slučaj traženo dodatnih 80 dana plaćenog odsustva koje možemo da iskoristimo u periodu do 30. septembra, jer još uvek nemamo zvanične podatke kada ćemo početi da radimo. I u Italiji je trebalo da počnu sve fabrike da rade, ali prema informacijama koje mi imamo iz medija i od njihovih sindikata, samo dve Fijatove fabrike su pokrenule proizvodnju, a ostale se pripremaju. I mi se spremamo, ali još nemamo zvanične podatke kada ćemo početi“, rekao je Marković, navodeći da proizvodnja u Fijatu direktno zavisi od kooprenata i dobavljača iz Kine i Italije i da u zavisnosti od epidemiološke situacije u tim zemljama, zavisi i plan proizvodnje u Srbiji.

Pročitajte još:

Prema poslednjoj odluci Fijatovog kriznog štaba, zaposleni su na plaćenom odsustvu do 18.maja. Marković navodi da krajem nedelje očekuje zvanične informacije o početku proizvodnje i objašnjava da se fabrika trenutno priprema za rad u epidemiološkim uslovima.

„Obeležavamo odstojanje na radnim mestima, pripremljeni su protokoli za zaštitne mere, radnicima ćemo da merimo temperaturu na ulazu, imamo i ambulantu u sklopu fabrike, tako da smo pripremili i kovid izolaciju za radnike koji eventualno imaju tempreturu. Svaki radnik će dobiti po dve maske za jednu smenu, rukavice i zaštitne naočare’’, objašnjava Marković koje su trenutne aktivnosti u fabrici, navodeći da je sve ispoštovano za početak rada.

Da li će Fijat proizvoditi novi model?
Foto: Predrag Petrović

List „Danas“ navodi da bi u kragujevačkom Fijat Krajsleru sredinom godine trebalo da počnu pripreme proizvoidnih i montažnih traka za jedan od novih modela, a proizvodnje da startuje početkom ili tokom naredne godine. Prema izvorima Danasa, u Kragujevcu bi pored hibridne verzije ‘500L’, mogla da počne proizvodnja gradskog džipa (đardiniera), a možda i produžene „Pande“.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković kaže za Nova.rs da kao predstavnik reprezentativnog sindikata nema nikakve zvanične informacije o novom modelu.

„Jedva čekam da dođe novi model, ali zvanično niko nema informacije o novom modelu. Sve što se o tome pojavljuje u javnosti je na nivou nagađanja. Za sada nema instaliranja nove opreme, nema pripreme, ništa se oko toga zvanično ne dešava kod nas. Mi i dalje proizvodimo samo tri vrste modela 500L“ rekao je Marković.

U službi za odnose s javnošću Fijat Krajsler Srbija nisu odgovarali na naše telefonske pozive, tako da zvanične informacije u vezi sa planom proizvodnje, kao i o eventualnom pokretanju linije za novi model u kragujevačkoj fabrici, nismo mogli da dobijemo.

List „Danas“ prenosi da je od početka godine do sredine marta u Kragujevcu proizvedeno oko 10.000 automobila, a plan za ovu godinu bio je na nivou onog iz 2019. kada je iz pogona izašlo blizu 40.000 vozila svih verzija modela „500L“.

U Samostalnom sindikatu navode da su Italija, Francuska i Španija osnovno tržište za model 500L koji se proizvodi u Kragujevcu, dodajući da su upravo te zemlje najviše pogodjene pandemijom koronavirusa i da proizvodnja u Srbiji, sada u velikoj meri zavisi i od oporavka privrede u tim zemljama.
Italijanski mediji, prema pisanju Danasa, preneli su da je Grupacija Fijat Krajsler automobili (FCA ), na globalnom nivou zabeležila pad plasmana od 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare